Luštěninový salát se zeleninou

  • 02.02.2016.
  • Střední
  • 10
  • 50 min

I z tradičních luštěnin, které znali už naši předci, se dá připravit docela netradiční a moderní jídlo. Luštěninový salát se zeleninou je to pravé letní osvěžení.

Ingredience 10 

  • Na salát
  • 100 g luštěninové směsi premium Lagris (po uvaření cca 200 g)
  • 60 g čerstvých rajčat
  • 2 menší papriky různých barev
  • 60 g okurku
  • 20 g řapíkatého celeru
  • 20 g červené cibule
  • 15 g polníčku
  • Na dresing
  • 10 ml olivového oleje
  • 20 ml balsamikového octa
  • 20 g cukru krupice

Příprava

  1. 1.
    Luštěninovou směs namočíme den dopředu. Poté uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
  2. 2.
    Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky. K nakrájené zelenině přidáme polníček.
  3. 3.
    Z balsamikového octa a cukru si připravíme dresing. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí (vhodná kombinace pro dresing je 1:1). Do takto připraveného octa za šlehání metličkou přikapáváme olivový olej až do doby, než vznikne hustější emulze.
  4. 4.
    Připravenou zeleninu zalijeme dresingem a opatrně promícháme. Na závěr vmícháme vychladlou luštěninovou směs.

Servírování

Salát můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.

Malé tajemství

Luštěninová směs premium je unikátní směsí více druhů luštěnin a racia. Je výborná nejen jako základ salátů, ale také do polévky a na pomázanky.