Podravka toast souffle

  • 08.07.2006.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 45 min

Tousty jsou rychlým a nenáročným řešením otázky: „Co bych jenom nabídl nečekané návštěvě?“ Hlavní ingredience máme obyčejně v lednici a tak stačí jen zapnout touster a za pět minut je občerstvení připraveno. Zkuste náš typ na tousty s vejci, šunkou a sýrem.

Ingredience 4 – 6 

  • 150 g šunky
  • 100 g sýra Gruyere nebo Eidamu
  • 2 vejce
  • 1 svazek pažitky
  • 50 ml sladké smetany
  • 1 malá lžička Podravky
  • sůl podle chuti
  • pepř
  • 2 malé lžičky škrobové moučky
  • 8-10 plátků toastu
  • 30 g másla

Příprava

  1. 1.
    Šunku nakrájíme na tenké plátky, sýr nastrouháme, bílky oddělíme od žloutků a pažitku nadrobno nasekáme.
  2. 2.
    Do vhodné nádoby vložíme sýr, šunku, pažitku, žloutky, přidáme sladkou smetanu a Podravku ochucovadlo. Podle chuti můžeme přidat trochu soli a pepře. Všechno posypeme škrobovou moučkou a promícháme.
  3. 3.
    Topinky krátce opečeme na pánvi s trochou másla a to pouze z jedné strany.
  4. 4.
    Opečené topinky uložíme na plech natřený máslem a na topinky dáme připravenou směs, do které jsme před dokončením přidali sníh z bílků. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při teplotě okolo 200°C.

Servírování

Zapečené topinky podáváme teplé. Výraznou chuť topinek skvěle doplní pivo či víno. Uvidíte, že si pochutnáte vy i vaši hosté.

Rada

Na dochucení můžete použít také naší novou kořenící směs NATURA na zapékání a tousty.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 450 / 1.881 - -
Tuky g 28,49 - -
Sacharidy g 28,67 - -
Vláknina g 0,95 - -
Bílkoviny g 19,18 - -
Sůl g 3,04 0 0
Vitamín A μg 1.058,56 26 21
Vitamín D μg 41,79 21 21
Vitamín E mg 2,51 11 11
Niacin mg 6,66 48 33
Draslík (K) mg 290,41 8 8
Vápník (Ca) mg 249,89 25 25
Fosfor (P) mg 292,28 37 37

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)