Polštářky s ajvarem a olivami

  • 16.01.2019.
  • 4
  • 25 min

Křupavé listové těsto s vynikajícím ajvarem a olivami - to je dokonalá kombinace na svačinku pro děti či nečekanou návštěvu.

Ingredience

  • 300 g listového těsta
  • 200 ml ajvaru jemného Podravka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g fety
  • 50 g černých oliv
  • 1ks rozšlehané vejce

Příprava

  1. 1.
    Troubu rozpálíme na 220 °C. Listové těsto si rozválíme na plát tenký asi 3 mm a rozkrojíme ho na dvě poloviny.
  2. 2.
    Ajvar smícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme oregano a prolisovaný česnek a touto směsí potřeme jednu polovinu těsta. Pak ji ostrým nožem nakrájíme na čtverce o hraně asi 5 cm.
  3. 3.
    Fetu nakrájíme na malé kostičky, olivy posekáme nahrubo a poklademe na střed těsta potřeného ajvarem.
  4. 4.
    Druhou část těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oreganem. Pokrájíme na stejné čtverečky a zakryjeme jimi ty s ajvarem. Okraje nestlačujeme, naopak je pěkné, když je po upečení vrstva náplně viditelná a horní čtverec vytváří jen takovou “čepičku”.
  5. 5.
    Takto připravené těsto poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do trouby a upečeme do zlatova, bude to trvat tak 15 minut. Pokud při pečení některý z vrchních čtverců sklouzl na stranu, po vyndání z trouby (dokud je pečivo horké) ho snadno vrátíme do původní polohy. Jsou výborné teplé i za studena.

Rada

Jsou výborné teplé i za studena.