Guláš z trouby

  • 05.12.2003.
  • Střední
  • 4
  • 120 min

Guláš z trouby je jídlem pro opravdové labužníky. Tento "chalupářský" pokrm je sytý a díky různým druhům zeleniny krásně barevný. Součástí guláše jsou i brambory, proto nemusíte servírovat s pečivem, pro odlehčení celého jídla vám spíše doporučujeme sezónní salát.

Ingredience

  • 600 g mladého hovězího masa
  • 100 g sušené slaniny
  • 150 g cibule
  • 600 g brambor
  • 400 g čerstvých paprik
  • 100 ml bílého vína
  • Na marinádu:
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1-2 pálivé papričky
  • 3 stroužky česneku
  • citrónová kůra
  • 1 lžíce Podravky
  • Na servírování:
  • sezónní salát

Příprava

  1. 1.
    Maso nakrájejte na kostky a potom připravte marinádu.
  2. 2.
    Smíchejte olej, prolisovaný česnek, nasekaný kmín (který jste předem namočili), nastrouhanou citrónovou kůru, mletou papriku, nasekanou pálivou papričku, trochu soli a Podravku.
  3. 3.
    Takto připravenou marinádu promíchejte s masem a nechte směs marinovat nejméně 1 hodinu nebo celou noc.
  4. 4.
    Mezitím nakrájejte cibuli na tenké plátky, papriky na větší kousky a oloupané brambory na kolečka.
  5. 5.
    Dno ohnivzdorné nádoby nebo plechu obložte plátky slaniny, na slaninu rozprostřete část brambor a paprik, trochu posolte, potom dejte vrstvu marinovaného masa a nakonec plátky cibule. Postup opakujte.
  6. 6.
    Povrch přelijte trochou oleje a nádobu pevně pokryjte. Vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu a půl.
  7. 7.
    Po hodině všechny složky pečlivě promíchejte, přelijte vínem, přidejte trochu vody, znovu pokryjte a pečte ještě půl hodiny.

Servírování

Guláš z trouby podávejte se sezónním salátem.

Rada

Pokud jste vášnívými houbaři a houbařská sezóna bude v plném proudu, můžete do guláše přidat například čertvé lišky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 838 / 3.503 - -
Tuky g 54,00 - -
Sacharidy g 41,00 - -
Vláknina g 5,00 - -
Bílkoviny g 41,00 - -
Sůl g 1,83 0 0
Vitamín A μg 1.264,00 32 25
Vitamín D μg 21,00 11 11
Vitamín C mg 135,00 180 150
Niacin mg 16,00 114 80
Draslík (K) mg 1.461,00 39 39
Fosfor (P) mg 476,00 60 60
Magnézium mg 90,00 30 23

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)