Příprava
-
1.
Mouku prosyjeme, trochu mouky si oddělíme na přípravu těsta. Osolíme a do jamky dáme droždí, které jsme předtím rozmíchali v teplé vodě s cukrem.
-
2.
Kvasnice přikryjeme trochou mouky a necháme kvasit přibližně 10 minut. Postupně smícháme olej a jogurt a důkladně rozmixujeme mixérem (7-8 minut), aby vzniklo hladké, středně měkké těsto.
-
3.
Těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
-
4.
Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučenou desku, rozdělíme ho na 8 kusů, každý vytvarujeme a rozválíme do oválného tvaru, ½ cm tloušťky.
-
5.
Kousky těsta narovnáme na vymaštěný plech, každý kousek potřeme náplní tak, aby zůstal 1 cm okraje těsta čistý. Pečeme v troubě 10 minut při teplotě kolem 200°C, dokud koláčky nezískají zlatohnědou barvu. Podáváme horké.
-
6.
Náplň: rozmícháme vejce s Podravkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr. Přidáme nasekanou petrželku a zlehka zamícháme.
Servírování
Sýrové koláčky podáváme teplé, ozdobit je můžeme bylinkami.
Rada
Těsto můžete zpracovat do různých tvarů – bagetky, koláče, šneka, šátečku.