Sýrové koláčky

  • 05.12.2003.
  • Střední
  • 4 – 8
  • 50 min

Turecké etno-pokrmy nám připomínají, že malá rychlá jídla jsou o mnoho starší než dnes rozšířenější fast-food. Jasna Tomić nám pro připomenutí jednoho z těchto jídel představuje své koláčky z kynutého těsta s nádivkou z masa, zeleniny a sýra.

Ingredience 4 – 8 

  • 500 g mouky
  • 2 lžíce soli
  • 40 g čerstvého pekařského droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 50 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 300 ml jogurtu
  • Náplň:
  • 500 g polotvrdého sýra
  • 2 svazky petrželky
  • 2 vejce
  • 1 lžičku

Příprava

  1. 1.
    Mouku prosyjeme, trochu mouky si oddělíme na přípravu těsta. Osolíme a do jamky dáme droždí, které jsme předtím rozmíchali v teplé vodě s cukrem.
  2. 2.
    Kvasnice přikryjeme trochou mouky a necháme kvasit přibližně 10 minut. Postupně smícháme olej a jogurt a důkladně rozmixujeme mixérem (7-8 minut), aby vzniklo hladké, středně měkké těsto.
  3. 3.
    Těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
  4. 4.
    Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučenou desku, rozdělíme ho na 8 kusů, každý vytvarujeme a rozválíme do oválného tvaru, ½ cm tloušťky.
  5. 5.
    Kousky těsta narovnáme na vymaštěný plech, každý kousek potřeme náplní tak, aby zůstal 1 cm okraje těsta čistý. Pečeme v troubě 10 minut při teplotě kolem 200°C, dokud koláčky nezískají zlatohnědou barvu. Podáváme horké.
  6. 6.
    Náplň: rozmícháme vejce s Podravkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr. Přidáme nasekanou petrželku a zlehka zamícháme.

Servírování

Sýrové koláčky podáváme teplé, ozdobit je můžeme bylinkami.

Rada

Těsto můžete zpracovat do různých tvarů – bagetky, koláče, šneka, šátečku.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 615 / 2.571 - -
Tuky g 31,00 - -
Sacharidy g 54,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 28,00 - -
Sůl g 2,21 0 0
Vitamín A μg 646,00 16 13
Vitamín D μg 34,00 17 17
Vitamín E mg 9,00 41 41
Niacin mg 10,00 71 50
Draslík (K) mg 273,00 7 7
Vápník (Ca) mg 688,00 69 69
Fosfor (P) mg 540,00 68 68

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)