Vinný guláš

  • 18.03.2004.
  • Střední
  • 4
  • 90 min

Pokud patříte mezi příznivce guláše, ale váš způsob přípravy tohoto jídla se vám už trochu omrzel, vyzkoušejte náš vinný guláš. Příprava je velice podobná jako u klasického guláše, víno však dodá pokrmu ten správný šmak.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • kmín
  • bobkový list
  • červená mletá paprika
  • sůl
  • 50 ml oleje
  • 200 g brambor
  • 200 ml bílého vína
  • 60 g dvojitého koncentrátu z rajčat
  • 4 cibule
  • 1 lžíce kořenící směsi Podravka Na guláš
  • voda nebo vývar na podlití
  • Na servírování:
  • zelný salát

Příprava

  1. 1.
    Maso nakrájejte na kostky a opečte na oleji.
  2. 2.
    Potom ho vyjměte a na stejném oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte opečené maso, bobkový list, kmín a Podravku Na guláš a za občasného podlévání vodou nebo vývarem duste.
  3. 3.
    Před koncem trochu posolte, přidejte červenou mletou papriku, rajčatový koncentrát, víno a na kostičky nakrájené brambory. Vařte, až jsou brambory a maso měkké.

Servírování

Vinný guláš podávejte se zelným salátem.

Rada

Guláš můžete namísto salátu podávat s lehce opečenými tousty, které lze namáčet do lahodného guláše.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 455 / 1.902 - -
Tuky g 29,00 - -
Sacharidy g 12,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 26,00 - -
Sůl g 4,57 0 0
Vitamín A μg 217,00 5 4
Vitamín D μg 15,00 8 8
Vitamín C mg 11,00 15 12
Niacin mg 9,00 64 45
Draslík (K) mg 790,00 21 21
Vápník (Ca) mg 40,00 4 4
Fosfor (P) mg 285,00 36 36

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)