Pstruh v koprové omáčce

  • 24.04.2004.
  • Střední
  • 4
  • 45 min

Pstruh je lososovitá ryba, která je hojně rozšířená po celé Evropě. Lidé si pstruha oblíbili pro jeho lahodné bílé maso, které se dá upravit na řadu způsobů, ať už jen na másle nebo například s koprovou omáčkou.

Ingredience

  • 4 pstruzi (800 g)
  • 1 menší cibule
  • bobkový list
  • ½ lžičky celého pepře
  • 1 snítka celeru a petrželky
  • 1,2-1,5 l vody
  • 2 lžíce kořenící směsi Podravka Na ryby
  • 4 plátky citronu
  • Na koprovou omáčku:
  • 250 ml smetany na vaření
  • 150 ml vývaru z ryb
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička škrobu
  • voda (na rozmíchání škrobu)
  • Na servírování:
  • rýže Lagris

Příprava

  1. 1.
    Do vroucí vody dejte pepř, bobkový list, celerovou a petrželovou nať, citron, čtvrtky oloupané cibule a Podravku Na ryby. Přidejte ryby a vařte na mírném ohni 10-15 minut.
  2. 2.
    Vařené ryby podávejte s koprovou omáčkou, kterou připravíte takto: Do menší nádoby nalijte vývar z ryb, přidejte smetanu, kopr, citronóvou šťávu a ve vodě rozmíchaný škrob. Omáčku posolte, opepřete a vařte na mírném ohni 2-3 minuty.

Servírování

Vařené ryby vykostěte a podávejte s připravenou omáčkou a vařenou rýží.

Rada

Abyste pokrm odlehčili, servírujte jako přílohu čerstvě upečené bagetky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 410 / 1.714 - -
Tuky g 22,00 - -
Sacharidy g 6,00 - -
Vláknina g 0,00 - -
Bílkoviny g 43,00 - -
Sůl g 3,13 0 0
Vitamín A μg 848,00 21 17
Vitamín D μg 22,00 11 11
Vitamín C mg 18,00 24 20
Niacin mg 18,00 129 90
Draslík (K) mg 1.118,00 30 30
Vápník (Ca) mg 205,00 21 21
Fosfor (P) mg 598,00 75 75

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)