Perkelt ze sumce

  • 22.09.2004.
  • Střední
  • 4
  • 70 min

I přesto, že jsou cibule, česnek, paprika a feferonky obvyklými složkami maďarské kuchyně, maďarský perkelt vás i s použitím těchto ingrediencí překvapí mnohými variacemi. Vepřové maso nahraďte netradičním sumcem a uvidíte, že pro vás toto jídlo získá naprosto nový rozměr.

Ingredience

  • 1 kg sumce
  • 300 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté červené papriky
  • 1 malá lžička pálivé mleté červené papriky
  • 100 g uzené slaniny (panceta)
  • 1 lžička Podravky
  • 1 pálivá feferónka
  • 2 lžíce oleje
  • Ingredients for sidedish:
  • 250g těstovin
  • 300g čerstvého kravského sýra
  • 50-100ml smetany na vaření
  • 2 malé lžičky Podravky
  • 20g másla

Příprava

  1. 1.
    Rybu očistíme, umyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nasekáme nadrobno a pancetu nakrájíme na kostky.
  2. 2.
    Na rozehřátém oleji opečeme pancetu a vyndámeme ji. Na stejný tuk přidáme cibuli, krátce ji opečeme a potom nádobu sundáme ze sporáku. Přidáme červenou sladkou a pálivou mletou papriku, zalejeme 100 ml vody a nádobu dáme znovu na sporák.
  3. 3.
    Na cibuli rozložíme rybu, posypeme Podravkou ochucovadlem a zalejeme horkou vodou tak, aby překryla rybu. Potom přidáme pálivou feferónku, nasekaný česnek a vaříme na mírném ohni 25-30 minut.
  4. 4.
    Jako přílohu podávame scezené těstoviny, uvarené ve slané vodě. V širší pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu a scezené těstoviny. Posypeme Podravkou ochucovadlem, dobře premícháme a krátce povaříme.
  5. 5.
    Scezený čerstvý kravský sýr smícháme s uvařenými těstovinami a posypeme kousky opečené pancety.

Servírování

Perkelt ze sumce podáváme s těstovinami se sýrem.

Rada

Perkelt bude mít výraznější chuť, pokud použijeme namísto sladké papriky delikates extra mletou papriku, nejkvalitnější druhem tohoto koření.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 819 / 3.423 - -
Tuky g 50,85 - -
Sacharidy g 27,62 - -
Vláknina g 2,29 - -
Bílkoviny g 59,49 - -
Sůl g 5,76 0 0
Vitamín A μg 1.988,57 50 40
Vitamín D μg 17,17 9 9
Vitamín C mg 47,22 63 52
Niacin mg 17,12 122 86
Draslík (K) mg 1.144,95 31 31
Vápník (Ca) mg 134,70 13 13
Fosfor (P) mg 685,26 86 86

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)