Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Druh cookies: Technické informace, Marketing
Nastavení

"RÖSTI"

  • 02.12.2004.
  • Střední
  • 4
  • 60 min

"Rösti" je tradiční švýcarské jídlo z nastrouhaných a osmažených brambor. Obvykle se podává jako příloha, ale je výborné i jako hlavní chod, například s hlávkovým salátem.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 80 g suché prorostlé slaniny (pancety)
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci Podravky
  • pepř
  • olej na pečení

Příprava

  1. 1.
    Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a poté je nastrouháme na hrubém struhadle jako jablka. Cibuli nakrájíme na plátky a pancetu na kostky.
  2. 2.
    Cibuli a pancetu opečeme na oleji a vše přidáme k nastrouhaným bramborám. Dochutíme pepřem, přidáme Podravku a vše dobře promícháme.
  3. 3.
    Na rozehřátý olej vložíme lžící připravenou směs z brambor a opékáme 4-5 minut z každé strany.

Servírování

Podáváme s libovolným salátem.

Rada

Pokud chcete výsledné jídlo ještě trochu vylepšit, opražte zbylé plátky slaniny a rozložte je na hotové "Rösti".

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 402 / 1.680 - -
Tuky g 16,94 - -
Sacharidy g 52,52 - -
Vláknina g 4,95 - -
Bílkoviny g 11,06 - -
Sůl g 0,54 0 0
Vitamín D μg 2,40 1 1
Vitamín E mg 5,53 25 25
Vitamín C mg 40,80 54 45
Niacin mg 6,37 45 32
Draslík (K) mg 1.083,95 29 29
Fosfor (P) mg 185,45 23 23
Magnézium mg 62,30 21 16

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)