Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Pivní guláš

  • 27.05.2005.
  • Střední
  • 4
  • 60 min

O pivním guláši nemůžeme říci, že by byl rafinovaným jídlem, pokud ho ale stylově nasrevírujeme ve vydlabaném pečivu nebo chlebu, ostudu si s ním rozhodně neuděláme. Jelikož je jednou z přísad i pivo, většině mužské populace bude toto jídlo jistě sympatické.

Ingredience

  • 500 g vepřové kýty
  • 300 g brambor
  • 4 lžíce oleje
  • 200 ml piva
  • 1 lžíce Podravky
  • 1 lžíce kmínu
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 50 g kořenu petržele
  • 50 g kořenu celeru
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 2 lžíce škrobové moučky

Příprava

  1. 1.
    Oloupanou cibuli nakrájíme a oškrabanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájíme na kostky.
  2. 2.
    Na rozehřátém oleji opečeme vepřové nakrájené na kostky, přidáme cibuli a nakrájenou zeleninu.
  3. 3.
    Nádobu na čas přesuneme ze sporáku, přidáme mletou červenou papriku, Podravku a zalejeme asi 200 ml teplé vody. Dusíme na mírném ohni, podléváme pivem.
  4. 4.
    Když maso napůl změklé, přidáme oloupané brambory nakrájané na kostky a kmín.
  5. 5.
    Před ukončením vaření přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v troše vody. Krátce povaříme a podle potřeby do pokrmu přidáme ješte trochu vody.

Servírování

Vydlabeme kukuřičný nebo černý chléb, guláš nalejeme do vzniklé prohlubně a podáváme.

Rada

Doporučujeme použít pivo černé, které je sladší a hutnější než světlé. Dodá pokrmu lahodnou chuť.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 410 / 1.714 - -
Tuky g 20,48 - -
Sacharidy g 21,98 - -
Vláknina g 4,51 - -
Bílkoviny g 31,30 - -
Sůl g 2,63 0 0
Vitamín A μg 7.792,15 195 156
Vitamín D μg 15,00 8 8
Vitamín C mg 28,22 38 31
Niacin mg 14,80 106 74
Draslík (K) mg 1.032,61 28 28
Vápník (Ca) mg 111,94 11 11
Fosfor (P) mg 368,73 46 46

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)