Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Plněné papriky

  • 12.10.2007.
  • Střední
  • 4
  • 90 min

Plněné papriky se ve světě připravují různě, pro Evropu je však obvyklé plnění masovou směsí s rýží a kořením. Když se k plněným paprikovým luskům přidá ještě rajčatová omáčka, ať české, slovenské nebo ruské, jsou prostě výborné.

Ingredience

  • 8 čerstvých paprik – středně velké
  • 350 g mletého telecího masa
  • 350 g mletého vepřového masa
  • 1 lžíce nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • sůl
  • 2 lžíce kořenící směsi Podravka Na mleté maso
  • 100 g rýže
  • 4 lžíce oleje
  • 800 ml rajčatové šťávy
  • 1 list celeru
  • 1-2 lžičky škrobu
  • 300 ml vody
  • Na servírování:
  • 300 g těstovin Lagris

Příprava

  1. 1.
    Čerstvým paprikám odkrojte vršky a odstraňte semeníky. Poté papriky omyjte a osušte.
  2. 2.
    Mleté maso smíchejte s cibulí, nasekaným česnekem, petrželkou, mletou červenou paprikou, pepřem, solí, 1 lžící Podravky Na mleté maso a rýží. Masovou směs dobře promíchejte a naplňte připravené papriky.
  3. 3.
    Papriky po všech stranách opečte na zahřátém oleji, přidejte šťávu z rajčat, celerovou nať, zbytek koření Na mleté maso a vařte na mírném ohni asi 50 minut.
  4. 4.
    Před koncem vaření přimíchejte ve vodě rozmíchaný škrob.
  5. 5.
    Podle potřeby přidejte ještě trochu rajčatové šťávy a vody.

Servírování

Podávejte s těstovinami Lagris.

Rada

Jste-li příznívci pikantních pokrmů, zkuste vyměnit čerstvou i sladkou papriku za pálivou.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 746 / 3.118 - -
Tuky g 47,86 - -
Sacharidy g 44,72 - -
Vláknina g 5,45 - -
Bílkoviny g 35,28 - -
Sůl g 5,03 0 0
Vitamín A μg 12.058,90 301 241
Vitamín D μg 21,00 11 11
Niacin mg 13,85 99 69
Kyselina pantotenová mg 0,86 12 12
Draslík (K) mg 1.172,37 32 32
Vápník (Ca) mg 82,53 8 8
Fosfor (P) mg 373,92 47 47

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)