Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Pečené kuře s citronem

  • 12.09.2007.
  • Střední
  • 4
  • 90 min

Jak připravit kuřecí maso, aby zůstalo lehké a přitom byl výsledek originální a lahodil nejen našim chuťovým pohárkům ale i oku? Snadno. Vyzkoušejte náš recept na kuře přelité omáčkou z kokosového mléka a hořčice.

Ingredience

  • 1 kg kuřecího masa (horní a dolní stehna, prsa)
  • olej na pečení
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 100 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce Podravky
  • 70 g kořene celeru
  • 80 g mrkve
  • 250 g pórku
  • 1 řapík celeru
  • Na omáčku:
  • 40 g másla
  • 2 lžíce pšeničné hrubé mouky tip 400 Podravka
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky kremžská hořčice
  • ½ lžičky jablečného octa
  • Na servírování:
  • vařená rýže Lagris

Příprava

  1. 1.
    Kousky kuřete opečte na oleji a vložte do ohnivzdorné nádoby.
  2. 2.
    Rozpuštěné máslo smíchejte s citrónovou šťávou, vodou, solí a Podravkou a nalijte na kuřecí maso.
  3. 3.
    Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, pórek a řapík celeru na kolečka a zeleninu vložte mezi maso. Zakryjte a pečte asi hodinu v zahřáté troubě na 200 °C.
  4. 4.
    Mezitím si připravte omáčku. Na rozehřátém másle krátce osmahněte mouku, přidejte 200 ml kokosového mléka, sůl a pepř a za stálého míchání povařte na mírném ohni do zhoustnutí.
  5. 5.
    Do zbylého kokosového mléka přidejte cukr, hořčici a ocet a lehce míchejte do zhoustnutí.
  6. 6.
    Obě směsi smíchejte, abyste získali kompaktní omáčku.

Servírování

Pečené kuřecí maso se zeleninou přelijte omáčkou a podávejte s rýží Lagris připravenou podle návodu.

Rada

Zkuste nahradit kuřecí maso králičím. To před pečením nezapomeňte spařit, abyste odtsranili typickou vůni tohoto masa.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 2089 / 8.732 - -
Tuky g 219,11 - -
Sacharidy g 20,61 - -
Vláknina g 3,39 - -
Bílkoviny g 13,79 - -
Sůl g 3,70 0 0
Vitamín A μg 7.591,65 190 152
Vitamín D μg 11,56 6 6
Vitamín E mg 21,38 97 97
Vitamín C mg 16,98 23 19
Draslík (K) mg 631,19 17 17
Vápník (Ca) mg 96,22 10 10
Fosfor (P) mg 290,95 36 36

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)