Voňavé krůtí řízky

  • 13.07.2009.
  • Snadné
  • 4
  • 30 min

Voňavé krůtí řízečky, to je lehké a jednoduché jídlo, na kterém si pochutnáte. Rafinovaný podtón mu dodává omáčka z balzamikového octu, medu a tymiánu.

Ingredience

  • 600 g krůtích řízků
  • 2 lžičky Podravky Natura
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžička květového medu
  • špetka tymiánu
  • 1 lžička škrob
  • pepř
  • sůl
  • voda (na podlití a na rozmíchání škrobu)
  • Na servírování:
  • vařené těstoviny, noky nebo rýže Lagris

Příprava

  1. 1.
    Krůtí řízky naklepejte, posypejte Podravkou a opékejte dozlatova na olivovém oleji.
  2. 2.
    V misce smíchejte balsamikový ocet, med a špetku tymiánu. Touto směsí přelijte pečené maso a krátce orestujte.
  3. 3.
    Podlijte trochou vody a duste ještě asi 10 minut.
  4. 4.
    Škrob rozpustěte v malém množství vody, přidejte k masu a vše ještě krátce povařte.
  5. 5.
    Podle chuti osolte a opepřete.

Servírování

Řízky podávejte s vařenými těstovinami, noky nebo s rýží.

Rada

Nahraďte krůtí maso kuřecím, na lahodné chuti výsledného pokrmu se téměř nic nezmění.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 370 / 1.547 - -
Tuky g 24,12 - -
Sacharidy g 4,22 - -
Vláknina g 0,30 - -
Bílkoviny g 32,95 - -
Sůl g 1,43 0 0
Vitamín A μg 19,92 0 0
Vitamín D μg 18,00 9 9
Vitamín E mg 2,83 13 13
Niacin mg 13,80 99 69
Draslík (K) mg 443,32 12 12
Fosfor (P) mg 281,02 35 35
Magnézium mg 36,62 12 9

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)