Špagety all’Ortolana

  • 09.08.2010.
  • Střední
  • 6
  • 40 min

Dopřejte svému organismu opravdu zdravý oběd – špagety s orestovanou zeleninou. Pokud navíc dáváte vy nebo vaši přátelé přednost zelenině před masem, určitě si výborně pochutnáte.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 6 lžic olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 150 g žluté papriky
  • 150 g červené papriky
  • 300 g baklažánu
  • 120 g mrkve
  • 200 g tykviček
  • 200 g fazolových lusků
  • 500 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička Podravky Natura
  • sůl
  • pepř
  • ½ lžíce nasekané petrželky
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 400 g špaget Lagris
  • voda (na uvaření těstovin a podlévání)
  • Na posypání:
  • 2 lžíce nastrouhaného sýra

Příprava

  1. 1.
    Na zahřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli.
  2. 2.
    Potom přidejte na kostičky nakrájené papriky a baklažány, na kolečka nakrájenou mrkev a tykvičky a na meší kousky nakrájené fazolové lusky.
  3. 3.
    Duste zakryté na mírném ohni asi 15 minut za občasného promíchání a podle potřeby podlévejte vodou.
  4. 4.
    Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, vegetu natur, sůl a pepř. Duste ještě asi 10 minut. Nakonec posypejte petrželkou a nasekanými lístky bazalky.
  5. 5.
    Špagety Lagris uvařte podle návodu a sceďte.

Servírování

Vařené špagety podávejte s omáčkou a nastrouhaným sýrem.

Rada

Jste li spíše masožrouti, můžete přidat kousky kuřecího masa.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 472 / 1.973 - -
Tuky g 17,94 - -
Sacharidy g 66,55 - -
Vláknina g 7,46 - -
Bílkoviny g 13,96 - -
Sůl g 0,17 0 0
Vitamín A μg 9.414,66 235 188
Vitamín D μg 8,93 4 4
Vitamín E mg 4,40 20 20
Niacin mg 10,05 72 50
Draslík (K) mg 856,06 23 23
Vápník (Ca) mg 97,16 10 10
Fosfor (P) mg 252,80 32 32

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)