Míchaný salát s pórkem

  • 12.06.2006.
  • Snadné
  • 4
  • 30 min

V horkých letních dnech je ideální svačinkou nebo lehkým předkrmem zeleninový salát. Nechte se inspirovat naší jogurtovo-pórkovou variací. Když salát připravíte a dáte vychladit na půl hodiny do lednice, bude ještě lahodnější.

Ingredience

  • 2 mladé pórky (bílá část)
  • 4 rajčata
  • 3 vařená vejce
  • 100 g šunky
  • 50 g sýra ementálu
  • Na salátovou zálivku:
  • 300 ml jogurtu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • bílý pepř
  • špetka cukru
  • 1 svazeček petrželky
  • sůl
  • 1 lžička kořenící směs Podravka Na saláty

Příprava

  1. 1.
    Pórek očistěte, dobře omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Oloupaná a od semínek očištěná rajčata, natvrdo vařená vejce a šunku nakrájejte na kostičky a lehce smíchejte s pórkem.
  2. 2.
    Salátovou zálivku připravíte tak, že smícháte hořčici, olej, sůl, cukr, pepř a kořenící směs Podravka Na saláty. Potom přidejte jogurt a nasekanou petrželku a vše dobře promíchejte.
  3. 3.
    Zálivku nalijte na salát a dejte asi na půl hodiny do ledničky.

Servírování

Salát z pórku můžete podávat jako studený předkrm nebo lehkou svačinu.

Rada

Nejste-li zrovna na dietě, můžete šunku nahradit opraženou anglickou slaninoou.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 204 / 853 - -
Tuky g 11,58 - -
Sacharidy g 12,14 - -
Vláknina g 1,50 - -
Bílkoviny g 13,83 - -
Sůl g 0,87 0 0
Vitamín A μg 762,18 19 15
Vitamín D μg 19,49 10 10
Vitamín E mg 4,86 22 22
Vitamín C mg 24,01 32 27
Draslík (K) mg 476,04 13 13
Vápník (Ca) mg 226,47 23 23
Fosfor (P) mg 255,70 32 32

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)