Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Druh cookies: Technické informace, Marketing
Nastavení

Liptovské pirohy

  • 14.06.2006.
  • Střední
  • 8 – 10
  • 60 min

Slováci umí ze svých ovčích sýrů vykouzlit opravdu lahodná jídla. Jejich měkký ovčí sýr brynza je chutný jako předkrm, s haluškami nebo s pirohy.

Ingredience 8 – 10 

  • 1 kg brambor
  • 250 g hrubé pšeničné mouky
  • 50 g pšeničné krupice Podravku
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce vody
  • sůl
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • Náplň:
  • 350 g měkkého ovčího nebo kravského sýra
  • 1 žloutek
  • pepř
  • kopr nebo pažitku

Příprava

  1. 1.
    Uvaříme brambory ve slupce. Scezený sýr, žloutky, pepř, nakrájený kopr nebo pažitku a Podravku dobře promícháme.
  2. 2.
    Uvařené brambory oloupeme a rozmačkáme. Přidáme žloutky, sůl, krupici, máslo, hrubou mouku a umícháme těsto.
  3. 3.
    Na pomoučené desce vyválíme těsto asi 3-4 mm silné. Vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm nebo čtverečky a na každý z nich dáme sýrovou náplň. Těsto zahneme a kraje utěsníme.
  4. 4.
    Hotové pirohy vaříme ve slané vroucí vodě asi 15 minut.

Servírování

Podáváme ozdobené smaženou slaninou nebo strouhankou opraženou na másle.

Rada

Pokud v lednici zrovna nemáte brynzu, můžete ji nahradit například tvarohem.

Poznámka

Toto jídlo můžete také zamrazit:
Zamrazení: Vložte vychladlý pokrm do nádoby (která je určena do mražáku, doporučujeme plastovou nádobou s víkem) a dejte zamarzit.
Rozmrazovaní: Pokud nemáte mikrovlnnou troubu, lze zmražený pokrm vložit na pánev a postupně ohřívat, popřípadě během vaření přidat trochu vody.
Trvanlivost: 90 dní

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 279 / 1.166 - -
Tuky g 3,10 - -
Sacharidy g 51,73 - -
Vláknina g 3,15 - -
Bílkoviny g 10,92 - -
Sůl g 0,76 0 0
Vitamín A μg 126,29 3 3
Vitamín D μg 5,33 3 3
Vitamín C mg 13,04 17 14
Niacin mg 5,67 41 28
Draslík (K) mg 457,51 12 12
Vápník (Ca) mg 37,66 4 4
Fosfor (P) mg 144,55 18 18

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)