Babiččina utěrka

  • 12.12.2003.
  • Obtížné
  • 6
  • 90 min

Aby nás seznámili se starou istrijskou kuchyní, vydolovali dva výteční kuchaři Sergio Dragonja a Mario Licul ze vzpomínek také – babiččinu utěrku (noninu kanavacu). Vytvořili velmi moderní jídlo a věnovali ho vzpomínce svých babiček a jejich kuchyní.

Ingredience

  • Na těsto:
  • 300 g mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • Na nádivku:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • pepř
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g pršutu (uzené šunky)
  • 350 g špenátu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Podravky přísady jídel

Příprava

  1. 1.
    Špenát omyjte a krátce provařte ve trošce vody. Sceďte a nakrájejte.
  2. 2.
    Pršut (uzenou šunku) a česnek nakrájejte, sýr nastrouhejte.
  3. 3.
    Na směsi oleje restujte mleté maso. Když maso změkne, přidejte špenát, pršut, česnek, sůl, pepř a Podravku. Vše dohromady ještě krátce poduste. Když směs vychladne, přidejte vejce a sýr.
  4. 4.
    Mezitím připravte těsto z mouky, vajec, soli a trochy vody – trochu měkčí než těsto na nudle. Těsto tence rozválejte, pomažte nádivkou a pomocí ubrusu zabalte závin.
  5. 5.
    Srolujte ve tvaru šneka, dejte na utěrku a nahoře zavažte na uzel. Uzlem provlékněte vařečku, aby závin visel na utěrce a nedotýkal se dna nádoby. Pomalu vařte asi 40 až 45 minuta ve vroucí slané vodě.
  6. 6.
    Závin nakrájejte na kusy a přelijte omáčkou z rajčat, do které jste přidali nakrájenou bazalku. K tomuto jídlu můžete podávat nastrouhaný parmazán.
  7. 7.
    Abyste dostali pevnější těsto, použijte jen žloutky. Nádivku namažte na těsto, okraje nechejte volné, aby se při vaření mohly slepit.

Poznámka

Toto jídlo můžete i zmrazit.
Zmražení: Recept připravte do 5. kroku. Závin srolujte do tvaru šneka a pevně zabalte do alobalu.
Rozmražení: Závin vyjměte z alobalu a nechte asi hodinu na pokojové teplotě. Do větší nádoby dejte vařit vodu a nad ní v menší pokryté nádobě nebo na cedníku závin vařte asi 45 minut.
Trvanlivost: 60 dní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 660 / 2.759 - -
Tuky g 38,00 - -
Sacharidy g 41,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bílkoviny g 35,00 - -
Sůl g 1,96 0 0
Vitamín A μg 4.387,00 110 88
Vitamín D μg 43,00 22 22
Vitamín C mg 18,00 24 20
Niacin mg 13,00 93 65
Draslík (K) mg 780,00 21 21
Vápník (Ca) mg 221,00 22 22
Fosfor (P) mg 443,00 55 55

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)