Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Bílá treska

  • 04.09.2006.
  • Obtížné
  • 6
  • 120 min

Proč o letošním Silvestru nezkusit snadný recept s bílou treskou? Ochutnejte třeba hustou polévku s kousky této vynikající ryby.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 1 celá sušená treska, asi 500 g
  • 600 g brambor
  • ½ stroužku česneku
  • svazek petrželky
  • sušený bobkový list
  • celý černý pepř
  • 1 cibule (100 gramů)
  • 150 ml olivového oleje
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 1 polévková lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    Sušenou tresku bez ocasu a ploutví jemně poklepejte paličkou, aby se urychlil proces namáčení a vložte alespoň na dva dny do nádoby s dostatečným množstvím vody. Vodu během dne několikrát vyměňte.
  2. 2.
    Takto připravenou tresku pak vařte s nakrájenou cibulí, celým pepřem, česnekem, bobkovým listem a Podravka přísadou dokud tzv. nepůjde od kosti. Tresku vyjměte a až zchládne, opatrně odstraňte kosti i kůži.
  3. 3.
    Brambory nakrájené na kostky uvařte ve vývaru, který vám zůstal z vaření tresky.
  4. 4.
    Uvařené brambory přidejte k tresce, v případě potřeby i s trochou vývaru a promíchejte. Přidejte česnek, nasekanou petrželku, olivový olej, sůl a pepř podle chuti. Vše důkladně promícháme, aby se ryba rozpadla na kousky.
  5. 5.
    Na závěr přidáme mléko a vše společně ještě krátce povaříme.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 467 / 1.952 - -
Tuky g 31,82 - -
Sacharidy g 7,46 - -
Vláknina g 0,27 - -
Bílkoviny g 37,33 - -
Sůl g 1,25 0 0
Vitamín A μg 145,33 4 3
Vitamín D μg 88,00 44 44
Vitamín E mg 6,51 30 30
Niacin mg 10,85 78 54
Draslík (K) mg 835,21 23 23
Fosfor (P) mg 449,37 56 56
Magnézium mg 64,63 22 16

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)