Bosenské pljeskavice (placky)

  • 07.05.2007.
  • Snadné
  • 4
  • 35 min

Přidáním minerální vody do směsi na pljeskavice zlepšíme chuť a zamezíme nalepení masa na rošt. Pljeskavice jíme v chlebové placce s kajmakem, mladou cibulkou, pečenou zeleninou, ajvarem, pindžurem apod.

Ingredience

  • 600 g mletého jehněčího masa
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky Podravka přísady
  • ½ lžičky soli
  • olej na pečení

Příprava

  1. 1.
    Mleté maso vložte do hlubší mísy. Přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, pepř, Podravka přísadu a sůl.
  2. 2.
    Připravenou směs dobře promíchejte a vytvořte pljeskavice (placky).
  3. 3.
    Připravené pljeskavice pokládejte na zahřátý, olejem namazaný gril nebo na pánev s olejem.

Servírování

Pečené pljeskavice podávejte v chlebové placce s kajmakem, ajvarem a mladou cibulkou.

Rada

Z této směsi se mohou tvořit a připravit stejným způsobem také čevapčiči.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 659 / 2.755 - -
Tuky g 60,25 - -
Sacharidy g 3,15 - -
Vláknina g 0,74 - -
Bílkoviny g 25,35 - -
Sůl g 0,95 0 0
Vitamín A μg 1,90 0 0
Vitamín E mg 19,35 88 88
Vitamín C mg 1,91 3 2
Niacin mg 13,90 99 70
Draslík (K) mg 388,32 10 10
Vápník (Ca) mg 34,99 3 3
Magnézium mg 34,26 11 9

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)