Brazilské kuře s kokosovým mlékem

  • 09.07.2012.
  • Střední
  • 4
  • 60 min

Kokosové mléko je jednou z nepostradatelných ingrediencí brazilské kuchyně. Často se používá v kombinaci s masem, ale samozřejmě také jako součást osvěžujících nápojů a koktejlů. Vyzkoušejte toto příjemně ochucené kuře doplněné kokosovým mlékem a dopřejte si exotickou brazilskou chuť.

Ingredience

  • 4 velké kuřecí řízky (cca 800 - 900 g)
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 čerstvá pálivá zelená paprika
  • 600 g rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 kostka slepičího bujónu Podravka

Příprava

  1. 1.
    Kuře omyjte a dobře osušte.
  2. 2.
    Smíchejte kmín, kurkumu, kajenský pepř, koriandr a Podravka přísadu. Směs koření vetřete do kuřecích řízků.
  3. 3.
    Dvě lžíce olivového oleje zahřejte v pánvi.
  4. 4.
    Vložte kuře a smažte na středním plameni cca 10 minut z každé strany nebo dokud kuře nebude hotové.
  5. 5.
    Hotové kuře vytáhněte a do pánve přidejte zbývající olej, jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou pálivou zelenou papriku (semínka odstraňte). Restujte na slabém plameni, dokud cibule nezesklovatí (cca 5 minut).
  6. 6.
    Rajčata oloupejte a odstraňte z nich semínka. Nakrájejte je a přidejte k cibuli. Restujte dalších 5 až 8 minut.
  7. 7.
    Přidejte kostku slepičího bujónu, kokosové mléko a přiveďte k varu. Krátce povařte, stáhněte z plotny a přimíchejte nakrájenou petrželku. Osolte a opepřete dle chuti.

Servírování

Omáčku přelijte přes kuře a podávejte s rýží.

Rada

Pokud nemáte kokosové mléko, můžete nastrouhaný kokos namočit do plnotučného mléka nebo smetany na vaření. Před vařením sceďte nebo použijte i se strouhaným kokosem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 557 / 2.328 - -
Tuky g 32,10 - -
Sacharidy g 16,89 - -
Vláknina g 4,51 - -
Bílkoviny g 50,24 - -
Sůl g 2,96 0 0
Vitamín A μg 1.305,22 33 26
Vitamín D μg 27,00 14 14
Niacin mg 33,06 236 165
Kyselina pantotenová mg 2,28 33 33
Draslík (K) mg 1.256,11 34 34
Fosfor (P) mg 476,89 60 60
Magnézium mg 114,34 38 29

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)