Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Červené zelí po česku

  • 01.11.2003.
  • Snadné
  • 4
  • 40 min

Dobrý voják Švejk samozřejmě očaroval návštěvníky z Podravky. Z Prahy a jeho restaurace “U kalicha”, která i dnes připomíná časy z románu Jaroslava Haška, se skupina vrátila plná chutných dojmů také z tohoto typicky českého jídla.

Ingredience

  • 1 kg červeného zelí
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • kmín
  • 1 lžička mouky nebo Škrobové moučky
  • 30 g cukru
  • 2-3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce Podravky

Příprava

  1. 1.
    Červené zelí nakrájejte na nudličky, krátce povařte v malém množství vody a sceďte.
  2. 2.
    Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte cukr, zelí, kmín a Podravku. Vše posypejte moukou, promíchejte a dále duste.
  3. 3.
    Před koncem dušení přidejte ocet a podle potřeby trochu soli.

Servírování

K tomuto jídlu můžete podávat jenom restované brambory nebo bramborovou kaši. Zelí je také výborná příloha k pečené kachně nebo jiné drůbeži.

Rada

Při přípravě červeného zelí odstraňte košťály, aby změklo stejnoměrně.

Malé tajemství

Mouka dá zelí kompaktnost a lepší chuť.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 233 / 974 - -
Tuky g 14,39 - -
Sacharidy g 26,90 - -
Vláknina g 5,57 - -
Bílkoviny g 3,87 - -
Vitamín A μg 102,02 3 2
Vitamín E mg 10,72 49 49
Vitamín C mg 143,89 192 160
Niacin mg 1,46 10 7
Draslík (K) mg 572,86 15 15
Vápník (Ca) mg 135,43 14 14
Fosfor (P) mg 115,00 14 14
Magnézium mg 40,96 14 10

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)