Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Chili fazole

  • 02.03.2009.
  • Střední
  • 4
  • 60 min

Chili se připravuje na celém světě z různých druhů masa - kuřecího, hovězího, masa mletého nebo krájeného na kousky. Často se přidávají rajčata, chili papričky, čerstvé zelené papriky a další přísady. Vyzkoušejte přidat také červenou fazoli, uvidíte, že tuto kombinaci chutí si zamilujete. Jako přílohu vám doporučujeme rýži.

Ingredience

  • 50 ml oleje
  • 100 g cibule
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 - 2 pálivé papričky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 300 g čersté zelené papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 balení krájených rajčat Podravka (390 g)
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžíce Podravka přísady Pikant
  • ½ lžičky směsi chilli koření
  • 400 g uvařených červených fazolí Lagris
  • 1 lžíce petrželky
  • Příloha:
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • ½ lžičky soli
  • 2 - 3 lžíce oleje

Příprava

  1. 1.
    Na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, nakrájené pálivé papričky, ze kterých jsme předtím vyndali semínka, česnek a trochu soli.
  2. 2.
    Maso dusíme na mírném ohni asi 10 minut, potom přidáme na kostičky nakrájenou zelenou papriku, rajčatový protlak, krájená rajčata, cukr a Podravka přísadu Pikant.
  3. 3.
    Dále dusíme na mírném ohni asi 20 minut, poté přimícháme směs chili koření, uvařené fazole a petrželku. Promícháme a vše vaříme ještě asi 5 minut.
  4. 4.
    Ve slané vodě uvaříme rýži, scedíme, přelijeme olejem a zamícháme.

Servírování

Chili fazole servírujeme ozdobené červenou chili papričkou.

Rada

Jako nápoj vhodný k tomuto sytému jídlu vám jistě přijde vhod vychlazené pivo.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 900 / 3.762 - -
Tuky g 43,98 - -
Sacharidy g 93,12 - -
Vláknina g 10,64 - -
Bílkoviny g 34,16 - -
Sůl g 2,51 0 0
Vitamín A μg 1.135,78 28 23
Vitamín E mg 18,49 84 84
Vitamín C mg 82,74 110 92
Niacin mg 14,44 103 72
Draslík (K) mg 1.202,73 33 33
Vápník (Ca) mg 101,59 10 10
Fosfor (P) mg 383,84 48 48

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)