Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Chilli placky s pikantní omáčkou a koriandrovým kuskusem

  • 16.01.2019.
  • 4
  • 50 min

Pro milovníky pikantních pokrmů je tohle správná volba. Míru pikantnosti si může každý zvolit dle své chutě.

Ingredience

  • Na placky:
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhanky
  • ½ chilli papričky (bez semínek)
  • ½ lžičky římského kmínu
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • hrst hladké mouky na tvarování
  • 3 lžíce jedlého oleje
  • Na omáčku:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená chilli paprička
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 600 g pasírovaných rajčat Podravka
  • Na kuskus:
  • 400 g kuskusu
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • hrst čerstvého koriandru
  • K podávání:
  • 2 jarní cibulky
  • 200 ml zakysané smetany

Příprava

  1. 1.
    Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla.
  2. 2.
    Mezitím si připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm.
  3. 3.
    Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat.
  4. 4.
    Mezitím si opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut.
  5. 5.
    Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.