Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Citronové kuře s rajčaty a voňavou rýží

  • 16.01.2019.
  • 4
  • 70 min

Zkuste kuře trochu jinak - ovoněné vínem, pečené s citronem a podávané s bylinkovou rýží. To je nedělní oběd jak vyšitý.

Ingredience

  • 400 g kuřecích plátků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • hrst listů šalvěje
  • hrst čerstvého tymiánu
  • pepř
  • 1 citron
  • 4 šalotky
  • 100 g plátků slaniny
  • sůl
  • 16 malých koktejlových rajčat
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • Na rýži:
  • 400 g rýže basmati Lagris
  • 1 cibule
  • 3 hřebíčky
  • několik snítek nebo špetka mletého šafránu

Příprava

  1. 1.
    Kuřecí plátky rozložíme na prkénko (buď plastové, nebo vyložené potravinovou fólií, aby se do něj nevsákla šťáva), jemně naklepeme a pokapeme olivovým olejem. Potřeme prolisovaným česnekem. Šalvěj a tymián hrubě nasekáme a rozložíme na maso (trochu tymiánu si necháme na ozdobu), posypeme pepřem.
  2. 2.
    Citron dobře opláchneme, odkrojíme žlutou část kůry (v případě biocitronu to není potřeba) a pokrájíme na velmi tenká kolečka. Na každý plátek masa dáme dvě kolečka. Zakryjeme druhou fólií a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si pokrájíme šalotku na tenká kolečka a slaninu na kousky.
  3. 3.
    Troubu rozpálíme na 180°C. Na čtverec alobalu kápneme trošku olivového oleje, na něj položíme vždy plátek masa bez citronu, osolíme ho a znovu na něj položíme citrony. Pak na maso rozložíme i cibuli, pokrájenou slaninu a celá koktejlová rajčata, která jen na špičce mírně nařízneme. Směs v balíčcích rovnoměrně pokapeme vínem (opatrně, aby neuteklo mimo). Vše znovu osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Nahoře alobal uzavřeme a dáme na 30 minut péct.
  4. 4.
    Mezitím si připravíme rýži. Propláchneme ji a dáme vařit do 1,5násobku vroucí osolené vody, pak přidáme i oloupanou rozpůlenou cibuli, hřebíčky a šafrán. Pokud je šafrán ve snítkách, je dobré ho půl hodiny předem zalít v malé mističce dvěma lžícemi horké vody a před použitím trochu podrtit, pustí lépe barvu. Rýži pak s těmito přísadami vaříme na mírném plameni 11 minut. Poté vyndáme cibuli, a pokud je to nutné (nemělo by být), slijeme přebytečnou vodu.
  5. 5.
    Na talíře dáváme balíček s citronovým kuřetem a doprostřed stolu dáme mísu s voňavou rýží. Rýži ozdobíme lístečky zbylého čerstvého tymiánu.