Dušené hovězí na červeném víně s houbami

  • 13.07.2006.
  • Střední
  • 6
  • 120 min

Bouquet garni, svazeček kořenicích bylinek, je ideální ke kořenění jídel jako guláš a polévky, takže ho klidně použijte i na následující jídlo. Po provaření svazeček vyjměte, a jako přílohu podávejte bramborovou kaši.

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 80 g slaniny
  • 80 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g hub (žampiony, shiitake)
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 kg mladé hovězí kýty
  • 40 g pšeničné hrubé mouky
  • 2 lžíce másla
  • 300 ml červeného vána
  • 30 ml koňaku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka petržele
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky

Příprava

  1. 1.
    Na lžíci oleje krátce opečte na proužky nakrájenou slaninu, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a krátce orestujte.
  2. 2.
    Přidejte prolisovaný česnek, na čtvrtky nakrájené houby, Podravka přísadu a pepř, a duste na mírném ohni, až se tekutina vypaří. Odstraňte z ohně.
  3. 3.
    Maso nakrájejte na kostičky a obalte v mouce. Na zbylém zahřátém oleji a másle opečte pomoučené maso.
  4. 4.
    Zalijte vínem a koňakem, přidejte tymián a bobkový list, svázané kuchyňskou nití. Maso duste v poklopené nádobě na mírném ohni asi 90 minut za občasného míchání a podlévání vodou.
  5. 5.
    Přidejte restované houby a společně poduste ještě asi 10 minut, a nakonec posypejte čerstvě nasekanou petrželkou.

Servírování

Podávejte teplé s bramborovou kaší.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 558 / 2.332 - -
Tuky g 24,88 - -
Sacharidy g 16,03 - -
Vláknina g 2,19 - -
Bílkoviny g 55,32 - -
Sůl g 1,23 0 0
Vitamín A μg 404,62 10 8
Vitamín D μg 154,25 77 77
Vitamín C mg 15,04 20 17
Niacin mg 20,06 143 100
Draslík (K) mg 1.081,80 29 29
Fosfor (P) mg 512,66 64 64
Magnézium mg 70,04 23 18

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)