Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Dýňová polévka s jablkem

  • 30.10.2017.
  • Snadné
  • 4
  • 50 min

Dýňovou polévku s jablkem podávejte sypanou granátovým jablkem a vychutnejte si podzimní atmosféru naservírovanou na stole.

Ingredience

  • 500 g očištěné máslové dýně
  • 1 jablko
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce Podravka přísady Natur
  • sůl
  • muškátový oříšek mletý
  • pepř černý celý
  • kajenský pepř
  • 2 lžíce opečených dýňových semínek
  • 1 lžíce jadérek granátového jablka
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě

Příprava

  1. 1.
    Dýni omyjeme, rozřežeme, vydlabeme semínka a položíme ji na plech pokrytý pečícím papírem. Jablko, cibuli a česnek zbavíme slupek, překrojíme na půl a položíme na plech k dýni.
  2. 2.
    Zeleninu pokapeme olivovým olejem, zakryjeme alobalem a pečeme cca 40 minut na 200 °C.
  3. 3.
    Upečenou dýni vydlabeme lžící a dáme ji do hrnce spolu s ostatní zeleninou a jablkem a rozmixujeme.
  4. 4.
    Dle potřeby a požadované hustoty přilejeme vodu. Přidáme koření a necháme projít varem.

Servírování

Horkou polévku podáváme posypanou dýňovými semínky, granátovým jablkem a petrželovou natí.

Malé tajemství

Místo máslové dýně můžeme použít dýni hokaido.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 119 / 497 - -
- Nasycené mastné kyseliny g 1,15 - -
- Mononenasycené mastné kyseliny g 5,04 - -
- Polynenasycené mastné kyseliny g 0,88 - -
Sacharidy g 13,37 - -
Vláknina g 3,25 - -
Bílkoviny g 1,66 - -
Sůl g 0,22 0 0
Vitamín A μg 378,49 9 8
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacin mg 0,94 7 5
Kyselina pantotenová mg 0,22 3 3
Draslík (K) mg 323,82 9 9
Fosfor (P) mg 60,03 8 8

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)