Fazolové lusky na středomořský způsob

  • 02.07.2004.
  • Snadné
  • 4
  • 40 min

Výtečná středomořská kuchyně má recept pro všechny. Fazolové lusky jako příloha k rybě nebo telecímu doplní bazalka, petrželka, olivový olej a Podravka s bylinkami. S kulinářským dechem středomoří na vašem stole se nedivte, jestliže uslyšíte cikády nebo šumění vln.

Ingredience

  • 500 g zelených fazolových lusků
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g rajčat
  • 2 lžičky Podravka přísady Středomořská
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • Na řízky:
  • 4 telecí řízky (600 g)
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje

Příprava

  1. 1.
    Fazolové lusky očistěte, nakrájejte, omyjte a vařte v osolené vodě 15 - 20 minut.
  2. 2.
    Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené oloupané rajče, posypejte Podrava přísadouu Středomořskou a poduste asi 10 minut.
  3. 3.
    Přidejte vařené a scezené fazolové lusky a nakonec posypejte bazalkou a petrželkou.
  4. 4.
    Telecí řízky rozklepejte, osolte a opečte na rozpáleném oleji po obou stranách asi 3 minuty.

Servírování

Fazolové lusky podávejte teplé k pečeným telecím řízkům.

Rada

Tato chutná příloha se může podávat i k jiným druhům masa a k pečené nebo vařené rybě.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 500 / 2.090 - -
Tuky g 23,41 - -
Sacharidy g 18,53 - -
Vláknina g 5,39 - -
Bílkoviny g 52,79 - -
Sůl g 0,07 0 0
Vitamín A μg 1.207,50 30 24
Vitamín D μg 18,00 9 9
Vitamín C mg 102,76 137 114
Niacin mg 28,20 201 141
Draslík (K) mg 1.261,69 34 34
Vápník (Ca) mg 105,16 11 11
Fosfor (P) mg 531,09 66 66

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)