Filé steak na zelenině

  • 06.12.2005.
  • Obtížné
  • 4
  • 50 min

Toto trochu nevšední, ale velmi chutné jídlo nám přinesl pan Denis Valčić, svérázný ambasádor chorvatské kuchyně v Austrálii.

Ingredience

  • 800 g hovězího filé
  • 3-4 lžíce oleje
  • 1 červená paprika
  • 1 pórek, jenom bílá část
  • 4 středně velké brambory
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky Podravky
  • Na potření masa:
  • Směs másla, česneku a petrželky

Příprava

  1. 1.
    Papriku očistěte, překrojte na poloviny, odstraňte z ní kůžičku a nakrájejte na tenké nudličky.
  2. 2.
    Pórek také dobře omyjte a nakrájejte na nudličky. Takto připravenou zeleninu dejte na pánev se silným dnem na zahřátý olej a krátce opečte. Během pečení přidejte pepř a Podravku.
  3. 3.
    Brambory nahrubo nastrouhejte a posolte. V teflonové pánvi zahřejte olivový olej a dejte péci brambory, ale rozdělte je na 4 díly. Brambory přitiskněte lopatkou, aby se lépe propekly.
  4. 4.
    Na brambory poklaďte pečenou papriku a pórek, které jste také rozdělili na 4 díly, na ně opět naskládejte nastrouhané brambory a přitiskněte lopatkou . Všechno dohromady obraťte, aby se brambory zapekly i z druhé strany. Potom zeleninové placičky přemístěte na olejem vymazaný plech a dejte do předehřáté trouby na 180°C. Pečte asi 10 minut.
  5. 5.
    Zatímco se zelenina v troubě peče, připravte si řízky. Hovězí filé nakrájejte na čtyři řízky a naklepejte. Potřete je olejem, posolte a opepřete hrubě mletým pepřem a dejte opéci na zahřátou pánev nebo na gril. Řízky opékejte po obou stranách 2 až 3 minuty, podle toho, jestli je chcete mít více nebo méně propečené.

Servírování

Placičky z brambor a zeleniny dejte na zahřátý talíř a na ně položte pečené řízky. Na každý řízek dejte máslo smíchané s nasekanou petrželkou, česnekem, solí a pepřem.

Rada

Jestli nemáte dost velkou pánev, můžete brambory se zeleninou péci v menší teflonové pánvi na každý řízek zvlášť.

Malé tajemství

Maso se nejdřív peče na oleji, a potom mu dá aromatické máslo potřebnou měkkost a aroma.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 932 / 3.896 - -
Tuky g 66,72 - -
Sacharidy g 39,98 - -
Vláknina g 3,95 - -
Bílkoviny g 43,08 - -
Sůl g 0,81 0 0
Vitamín A μg 4.350,75 109 87
Vitamín D μg 38,00 19 19
Vitamín C mg 140,95 188 157
Niacin mg 17,89 128 89
Draslík (K) mg 1.386,62 37 37
Fosfor (P) mg 477,54 60 60
Magnézium mg 93,25 31 23

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)