Francouzská rybí polévka

  • 25.12.2003.
  • Střední
  • 6
  • 40 min

Rybí polévka se může připravit na různé způsoby, a čirá i krémová Francouzská rybí polévka bouillabaisse má také mnoho podob. I když je nejznámější ta z Nice se šafránem, zaslouží si ochutnání každá.

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 svazeček pažitky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 6 velkých krevet
  • 6 očištěných jakubských hřebenatek
  • 600 g mořskéha ďasa
  • 1 l vody
  • 2 plechovky Pelata (480 g)
  • špetka šafránu
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 15 g mouky
  • 200 g fenyklu
  • 3 stvoly celeru
  • 200 g pórku
  • 150 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce Podravky

Příprava

  1. 1.
    Na zahřátý olivový olejj dejte drobně pokrájený česnek, cibuli, pórek, celer, fenykl a vše poduste za častého míchání na středně silém ohni asi 10 minut.
  2. 2.
    Přidejte mouku, promíchejte, a potom přidejte bobkový list, tymián, šafrán, nakrájené pelaty, zalijte vodou a na mírném ohni vařte ještě 15 minut.
  3. 3.
    Přidejte nakrájenou rybu (mořský ďas), hřebenatky, krevety, Podravku, pokryjte a pomalu vařte asi 10 minut. Polévku bouillabaisse podávejte posypanou čerstvě nasekanou pažitkou . Na bouillabaisse můžete použít i jiné druhy bílé ryby, raků a mušlí, a podle chutí zvlášť vařenou rýži.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 374 / 1.563 - -
Tuky g 19,00 - -
Sacharidy g 22,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bílkoviny g 27,00 - -
Sůl g 2,21 0 0
Vitamín A μg 2.762,00 69 55
Vitamín D μg 506,00 253 253
Vitamín C mg 56,00 75 62
Niacin mg 9,00 64 45
Draslík (K) mg 1.056,00 29 29
Vápník (Ca) mg 137,00 14 14
Fosfor (P) mg 348,00 44 44

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)