Francouzske brambory

  • 13.04.2004.
  • Snadné
  • 6
  • 60 min

Toto francouzské rustikální jídlo bylo v minulosti oblíbené mezi šlechtici a také dnes je to výtečná příloha k masovým jídlům. Éterické oleje rozmarýnu dávají bramborám nevšední chuť, takže se často konzumují i samotné.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného rozmarýnu
  • ½ lžičky Podravky
  • ½ lžičky pepře

Příprava

  1. 1.
    Brambory oloupejte a každý nakrájejte na 8 částí.
  2. 2.
    Mezitím na plechu rozehřejte máslo, olej a rozmarýn. Vložte osušené brambory a promíchejte ve směsi másla, oleje a rozmarýnu.
  3. 3.
    Pečte na 220°C 30-40 minut a občas promíchejte. Nakonec přidejte Podravku a pepř.

Servírování

Takto připravené brambory můžete podávat k pečenému masu a k pečeným rybám.

Rada

Aby byly brambory dříve upečené, povařte je krátce ve vroucí vodě, osušte a dále připravujte podle receptu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 158 / 660 - -
Tuky g 0,00 - -
Sacharidy g 36,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 3,00 - -
Sůl g 0,50 0 0
Vitamín A μg 17,00 0 0
Vitamín C mg 21,00 28 23
Niacin mg 3,00 21 15
Kyselina pantotenová mg 0,00 0 0
Draslík (K) mg 659,00 18 18
Fosfor (P) mg 83,00 10 10
Magnézium mg 42,00 14 11

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)