GAZPACHO - studená španělská zeleninová polévka

  • 09.06.2006.
  • Střední
  • 6
  • 60 min

Gazpacho je původem z Andalusie. Tato studená polévka na bázi rajčat se však stala populární nejen ve Španělsku, ale po celém světě. Její osvěžující chuť oceníte především během horkých letních dnů.

Ingredience

  • 800 g rajčat
  • 2 velké zelené papriky
  • 1 menší okurka
  • 100 g cibule
  • 100 g jeden den starého bílého chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 2-4 lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • 800 ml vody
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • Na ozdobu:
  • 1 zelená paprika
  • 1 hlavička cibule
  • 1 rajče
  • 100 g bílého chleba

Příprava

  1. 1.
    V 800 ml vody povaříme Podravka přísadu a necháme vychladnout. Chléb nakrájíme na kostičky a namočíme ho ve vychlazené vodě s Podravka přísadou (dále jen polévka).
  2. 2.
    Papriku, okurku, rajče a cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Poté zeleninu rozmixujeme a přidáme namočený chléb, česnek, olivový olej, vinný ocet a polévku. Vše dobře promícháme, aby vznikla jednolitá směs.
  3. 3.
    Hotové gazpacho okořeníme a necháme cca 3 hodiny vychladit v lednici.
  4. 4.
    Bezprostředně před podáváním gazpacha si připravíme: nadrobno nakrájená rajčata, cibuli, papriku, chléb nakrájený na kostičky (můžeme jej opražit na másle).

Servírování

Připravenou zeleninu a chléb vložíme do menších misek a ty rozmístíme okolo nádoby s vychlazeným gazpachem.

Rada

Pokrm můžeme podávat také ve sklenicích jako koktejl, se zeleninou napíchnutou na špejli.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 234 / 978 - -
Tuky g 14,14 - -
Sacharidy g 25,04 - -
Vláknina g 3,86 - -
Bílkoviny g 4,58 - -
Sůl g 0,43 0 0
Vitamín A μg 1.172,25 29 23
Vitamín D μg 3,63 2 2
Vitamín E mg 3,71 17 17
Vitamín C mg 79,91 107 89
Draslík (K) mg 483,36 13 13
Vápník (Ca) mg 49,79 5 5
Fosfor (P) mg 92,86 12 12

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)