Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Druh cookies: Technické informace, Marketing
Nastavení

Gratinovaný chřest

  • 29.11.2004.
  • Střední
  • 4 – 8
  • 45 min

V Číně byl chřest dlouhou dobu považován za lék, dnes je využíván jako prostředek k pročištění organismu. Své místo si chřest našel také v české kuchyni, ale i mnoha luxusních restauracích.

Ingredience 4 – 8 

  • 1 kg chřestu
  • 80 g másla
  • 1 malá lžička cukru
  • 8-10 plátků šunky
  • 150 g sýru gouda
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžička Podravky ochucovadla

Příprava

  1. 1.
    Ostrouháme dolní dvě třetiny chřestu. Umyjeme je a uspořádáme tak, že hlávky jsou v jedné rovině. Chřesty svážeme do svazku a odřežeme dolní dřevitou část.
  2. 2.
    Do vysokého úzkého hrnce dáme vodu, cukr, sůl, 20 g másla a Podravku. Až voda začne vřít, vložíme do ní chřest tak, aby stál vertikálně. Pokud nemáme hrnec tohoto typu, vaříme v širokém hrnci vodorovně.
  3. 3.
    Vaříme 15-30 minut (v závislosti od druhu chřestu, zelený chřest je jemnější a vaří se kratší dobu než bílý).
  4. 4.
    Vařený chřest scedíme, sundáme z něj šňůrku a po třech až čtyřech kusech ovineme plátkem šunky. Takto připravený chřest vložíme do zapékací misky, přidáme několik lžic vody, ve které jsme chřest vařili. Posypeme strouhaným sýrem nebo parmazánem. Po povrchu rozmístíme plátky másla a zapékáme v rozehřáté troubě na 220 °C po dobu přibližně 15 minut.

Servírování

Hotový chřest podáváme na teplém talíři a ozdobíme citrónem.

Rada

Vodu, ve které se chřest vařil, můžeme použít k přípravě polévky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 221 / 924 - -
Tuky g 16,96 - -
Sacharidy g 7,00 - -
Vláknina g 2,62 - -
Bílkoviny g 12,19 - -
Sůl g 3,12 0 0
Vitamín A μg 1.223,13 31 24
Vitamín D μg 19,71 10 10
Vitamín C mg 16,50 22 18
Niacin mg 4,41 31 22
Draslík (K) mg 409,33 11 11
Vápník (Ca) mg 269,40 27 27
Fosfor (P) mg 239,82 30 30

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)