Grilovaná žebírka

  • 20.04.2016.
  • Snadné
  • 4
  • 25 min

Použijte svou fantazii a smíchejte med, koření Podravka, šťavnaté maso, chilli papričky a cukr, všechno zalejte černým pivem a vychutnejte si skvělé grilované jídlo.

Ingredience

  • 2 kg vepřových žebírek
  • 3 lžíce Podravka přísady pikant
  • 2 lžíce medu
  • 75 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • Na omáčku
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g cibule
  • 20 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 300 ml černého piva
  • 200 ml pasírovaných rajčat Podravka
  • sůl, barevný pepř

Příprava

  1. 1.
    Žebírka nakrájíme na větší kousky. Podravka přísadu pikant smícháme s medem a touto směsí žebírka potřeme.
  2. 2.
    Polovinu žebírek rozložíme na větší kus alobalu tak, abychom je druhou polovinou alobalu mohli zakrýt. Dvě strany alobalu pořádně uzavřeme a do takto vytvořené kapsy přes otevřenou stranu dovnitř nalijeme 75 ml vody a 3 lžíce oleje. Balíček pak pořádně uzavřeme, aby teplo nemohlo zevnitř uniknout. Stejným způsobem připravíme i druhou polovinu žebírek a necháme minimálně 1 hodinu odležet.
  3. 3.
    Oba balíčky pak na cca 45 - 60 minut položíme na rozehřátý gril a připravujeme na mírném ohni.
  4. 4.
    Na rozehřátém oleji na pánvi osmažíme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu pěkně dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou chilli papričku, cukr a vše krátce povaříme. Přidáme pivo a vaříme cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr přidáme pasírovaná rajčata Podravka a ještě minutu povaříme, aby se v omáčce propojily všechny chutě. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
  5. 5.
    Žebírka vyjmeme z alobalu, dáme zpět na gril a grilujeme na mírném ohni ještě cca 10 - 15 minut. Během grilování je potíráme připravenou omáčkou.

Servírování

Žebírka podáváme se zbývající omáčkou a jemným Ajvarem Podravka.

Rada

Na přípravu grilovaných žebírek si vybereme menší a kratší žebírka, která jsou v americké grilovací hantýrce nazývaná jako baby žebírka.