Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Druh cookies: Technické informace, Marketing
Nastavení

Hasselback brambory s Ajvarem, slaninou a sýrem

  • 01.01.1970.
  • 1
  • 90 min

Touto méně tradiční přípravou brambor si všechny omotáte kolem prstu! Dobrota, kterou si můžete udělat na oběd i večeři. Skvělý doplněk bude zeleninový salát.

Ingredience

  • 1 střední brambora, nejlépe podlouhlá (délka 8-10 cm)
  • 1 polévková lžíce Ajvaru jemného či pikantního Podravka
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 tenký plátek slaniny
  • 50 g nastrouhaného Cheddaru (nebo jiného tučnějšího sýru)
  • 1 polévková lžíce řeckého jogurtu
  • hrst čerstvých bylinek (pažitka, oregano, apod.)

Příprava

  1. 1.
    Na plech dáme pečící papír a rozehřejeme troubu na 200°C.
  2. 2.
    Brambory řádně omyjeme, tak abychom se zbavili veškerých nečistot, slupku však necháme. Na pevném prkénku brambory nakrojíme na proužky silné 2-3 mm, ale nerozkrojíme je úplně.
  3. 3.
    Brambory dáme na plech a všechny řezy potřeme Ajvarem. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a posypeme sušeným česnekem a dáme péct. Pečeme cca 1 hodinu doměkka.
  4. 4.
    Plech vyjmeme z trouby, dáme do každého řezu kousek slaniny a zasypeme sýrem. Pečeme dalších 20-25 min dozlatova.
  5. 5.
    Hotové brambory podáváme s řeckým jogurtem a posypané bylinkami.

Rada

Doba pečení brambor závisí na jejich velikosti. Nejvhodnější jsou brambory rané, ale můžete použít jakékoliv s nepříliš tuhou slupkou.