Hovězí svíčková s ovčím sýrem

  • 16.04.2014.
  • Střední
  • 4
  • 30 min

Dokonalé hovězí maso s prvotřídním zralým ovčím sýrem a nejlepším kořením: pokrm vhodný pro krále.

Ingredience

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 50 ml dezertního nebo portského vína
  • 1 pomeranč
  • 1 svazek petrželky
  • 1 lžíce kaparů
  • 200 g ovčího sýra
  • černý pepř
  • 1 polévková lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    Hovězí svíčkovou nakrájejte na 4 steaky a každý steak ochuťte černým pepřem a Podravka přísadou. Na pánvi zahřejte olivový olej a orestujte steaky na obou stranách. Přidejte rozetřený česnek, najemno nakrájený rozmarýn a bobkový list. Podlijte dezertním nebo portským vínem a trochou vody (až 50 ml). Vše povařte, dokud se tekutina neodpaří. Přeneste steaky na talíř a nechte je odpočinout.
  2. 2.
    Mezitím si připravte omáčku z kůry a šťávy z jednoho pomeranče, nasekané petrželky a nasekaných kaparů.
  3. 3.
    Na steak nakrájejte ovčí sýr, přelijte omáčkou, případně můžete doplnit o vařenou zeleninu.

Rada

Nechte pokrm na 5 minut před podáváním odpočinout. Steak se tak po vychlazení a odpočinku stává jemnějším.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 847 / 3.540 - -
Tuky g 65,72 - -
Sacharidy g 7,63 - -
Vláknina g 1,18 - -
Bílkoviny g 51,60 - -
Sůl g 2,61 0 0
Vitamín A μg 590,48 15 12
Vitamín D μg 42,00 21 21
Niacin mg 16,08 115 80
Kyselina pantotenová mg 0,88 13 13
Draslík (K) mg 831,47 22 22
Fosfor (P) mg 654,83 82 82

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)