Hovězí svíčková v dalmátském stylu

  • 26.11.2013.
  • Snadné
  • 4
  • 40 min

Překvapte své hosty večeří se steakem v dalmátském stylu, upečeným v troubě s kozím sýrem a rajčaty a ochuceným trochou bílého vína.

Ingredience

  • 600 g hovězí svíčkové
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g mladých (zavřených) žampionů
  • 1 balení krájená rajčata Podravka (390 g)
  • 80 ml olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 200 g chèvre nebo kozího sýru
  • sůl
  • paprika
  • 1 lžíce petrželky, nasekané
  • 1 lžička Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    Nakrájejte svíčkovou na steaky (na tloušťku cca 2 cm), ochuťte každý steak černým pepřem a potřete trochou oleje. Steaky uspořádejte do hrnce a přilijte trochu vína. Pečte v mírně horké troubě při teplotě 170°C po dobu asi 20 minut.
  2. 2.
    Mezitím nakrájejte cibuli a česnek a orestujte je na pánvi se 3 lžícemi olivového oleje. Přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky a krájená rajčata. Restujte asi 10 minut, pak přidejte trochu vína, cukr a Podravka přísadu. Takto připravenou omáčkou opečené svíčkové steaky přelijte. Na každý steak položte plátek sýra chèvre. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu 5 minut.
  3. 3.
    Steaky posypejte nasekanou petrželkou a ihned servírujte.

Rada

Čerstvý hovězí steak je červený, s jemnou strukturou a nemá žádnou výraznou vůni. Dříve než hovězí maso začnete zpracovávat počkejte, až bude mít pokojovou teplotu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 613 / 2.562 - -
Tuky g 42,63 - -
Sacharidy g 16,10 - -
Vláknina g 2,44 - -
Bílkoviny g 38,00 - -
Sůl g 3,40 0 0
Vitamín A μg 699,73 17 14
Vitamín D μg 66,10 33 33
Niacin mg 15,21 109 76
Kyselina pantotenová mg 2,12 30 30
Draslík (K) mg 1.086,27 29 29
Vápník (Ca) mg 89,52 9 9
Fosfor (P) mg 450,38 56 56

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)