Hustá květáková polévka

  • 18.02.2005.
  • Střední
  • 4
  • 40 min

Polévka s francouzským “štychem” spojila květák a pórek jako úvod k večeři, která by mohla být zakončena – can-canem! Nebo aspoň několika romantickými francouzskými slovíčky?

Ingredience

  • 500 g květáku
  • 200 g pórku
  • 1 svazeček petrželky
  • 100 ml smetany na vaření
  • 100 g mrkve
  • 2 lžičky škrobové moučky
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 20 g másla

Příprava

  1. 1.
    Květák, mrkev a pórek nakrájejte na větší kusy a dejte vařit do osolené vroucí vody.
  2. 2.
    Vařte 15 minut a před koncem přidejte nakrájenou petrželku.
  3. 3.
    Zeleninu sceďte a ještě teplou rozmixujte v elektrickém mixéru, postupně přidávejte trochu teplé vody, ve které se zelenina vařila.
  4. 4.
    K rozmixované zelenině přidejte asi 700 ml vody, Podravka přísady, muškátový oříšek, máslo a krátce povařte.
  5. 5.
    Smetanu smíchejte se škrobovou moučkou, vmíchejte do polévky a krátce povařte.

Servírování

Polévku podávejte s kostičkami opečeného chleba.

Rada

Polévka bude ještě chutnější, když před podáváním přimícháte trochu citronové šťávy.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 191 / 798 - -
Tuky g 10,95 - -
Sacharidy g 21,81 - -
Vláknina g 4,92 - -
Bílkoviny g 4,25 - -
Sůl g 4,63 0 0
Vitamín A μg 7.640,83 191 153
Vitamín D μg 11,64 6 6
Vitamín C mg 70,24 94 78
Niacin mg 2,02 14 10
Draslík (K) mg 596,88 16 16
Vápník (Ca) mg 93,24 9 9
Fosfor (P) mg 104,66 13 13

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)