Příprava
-
1.
Jáhly nejprve dvakrát spaříme horkou vodou (vždycky ji slijeme přes cedník) a pak je uvaříme v mírně osolené vodě (dáme jí tolik, aby jáhly přesahovala o několik cm) do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Případnou přebytečnou vodu slijeme, necháme je vychladnout, občas při chladnutí promíchneme.
-
2.
Mezitím si nahrubo nastrouháme očištěnou mrkev a nahrubo nasekáme ořechy. Do velké mísy dáme vejce, přidáme med, nastrouhanou mrkev, polovinu nasekaných ořechů, skořici, zázvor, vanilku a citronovou šťávu i kůru. Prošleháme metličkou, až se na povrchu směsi začnou objevovat bubliny. Pak přidáme i uvařené jáhly a mouku a znovu důkladně promícháme.
-
3.
Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce přepuštěného másla nebo oleje, lijeme na ni sběračkou malé placičky a upečeme z obou stran stejně, jako klasické lívance – na mírném plameni dozlatova.
-
4.
Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu se smetanou a ořechy, dáváme si jen pozor, abychom směs nepřivedli k varu.
-
5.
Lívance podáváme přelité čokoládovou omáčkou s ořechy.