Jáhlový nákyp s dýní a rozinkami

  • 28.02.2019.
  • 4
  • 65 min

Jáhly jsou pro přípravu sladkých pokrmů jako stvořené. Nákypem s dýněmi a rozinkami prostě nemůžete udělat chybu.

Ingredience

  • 300 g jáhel Lagris
  • 750 ml mléka
  • špetka soli
  • 500 g dužniny z dýně
  • 70 g medu
  • 80 g rozinek
  • 4 vejce
  • 70 g másla

Příprava

  1. 1.
    Jáhly důkladně propláchneme v horké vodě (klidně i vícekrát) a dáme okapat.
  2. 2.
    Do hrnce si nalijeme mléko, dáme jej vařit a přidáme špetku soli. Do rozehřátého mléka vsypeme jáhly a za občasného míchání pozvolna vaříme 15 až 20 minut.
  3. 3.
    Když je z jáhel téměř kaše, nádobu odstavíme a necháme částečně vychladnout. Dužninu z dýně nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme mírně vodou.
  4. 4.
    Dužninu z dýně nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce a podlijeme mírně vodou.
  5. 5.
    Dusíme doměkka, poté přidáme propláchnuté rozinky a med, důkladně promícháme a znovu krátce povaříme.
  6. 6.
    Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s připravenou dýní, medem a rozinkami zamícháme do vychladlé jahelné kaše.
  7. 7.
    Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.