Jahodový koláč

  • 05.03.2013.
  • Střední
  • 45 min

Pokud máte rádi jahody nebo chcete zpestřit váš sváteční stůl, je tento recept na jednoduchý koláč zdobený jahodami a praženými mandlovými plátky určený přímo pro vás.

Ingredience

  • Těsto
  • 80 g mletých mandlí
  • 175 g hrubé mouky
  • 35 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • Krém
  • 125 g jahodového džemu
  • 1 puding Dolcela vanilka bourbon premium
  • 50 g cukru
  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany na šlehání
  • Na dekoraci
  • 3-4 čerstvé jahody
  • šlehačka
  • 2 lžíce mandlových plátků

Příprava

  1. 1.
    Dáme rozehřát troubu na 200° C. Do pomletých mandlí přidáme mouku, práškový a vanilkový cukr, citrónovou šťávu, máslo a vše promícháme elektrickým mixérem. Přidáme vejce, dobře promícháme a necháme 30 minut odstát.
  2. 2.
    Těsto vyválíme a položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech (30 x 10 cm). Pečeme 15-20 minut.
  3. 3.
    Upečené těsto necháme vychladnout a potřeme jahodovým džemem.
  4. 4.
    Pudingový prášek smícháme s cukrem a 50 ml mléka. Zbylé mléko spolu se smetanou přivedeme k varu, přidáme rozmíchaný pudingový prášek a vaříme za stálého míchání 1-2 minuty. Uvařený puding nalejeme na jahodový džem a necháme vychladnout.
  5. 5.
    Před podáváním ozdobíme čerstvými jahodami, šlehačkou a praženými mandlovými plátky.

Malé tajemství

Koláč můžeme také ozdobit sezónním ovocem.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 264 / 1.104 - -
Tuky g 14,70 - -
Sacharidy g 28,51 - -
Vláknina g 1,74 - -
Bílkoviny g 5,53 - -
Sůl g 0,26 0 0
Vitamín A μg 453,46 11 9
Vitamín D μg 20,65 10 10
Niacin mg 2,49 18 12
Kyselina pantotenová mg 0,30 4 4
Draslík (K) mg 315,97 9 9
Vápník (Ca) mg 103,03 10 10
Fosfor (P) mg 108,24 14 14

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)