Jehněčí na australský způsob

  • 27.11.2003.
  • Střední
  • 6
  • 160 min

Pokud nejste stoupencem jenom jehněčího na rožni a jste kulinářský zvědavec, navrhujeme vám zajímavé cestování do australské kuchyně. Jaký objev!

Ingredience

  • 6 jehněčích nožiček nebo jehněčí kýta (cca 2 kg)
  • 1 cibule
  • 2 větší brambory
  • 2 mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 4-6 stroužků česneku
  • 400 g loupaných rajčat v konzervě
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí
  • 1 sklenička suchého bílého vína
  • 2 lžíce Podravky
  • 1 lžíce oregána
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • trocha vody

Příprava

  1. 1.
    Opečte jehněčí dozlatova na troše olivového oleje.
  2. 2.
    Doprostřed velkého hlubokého pekáče vložte maso a kolem nakrájenou kořenovou zeleninu. Ukončete rajčaty a fazolemi, opepřete nebo posypejte chilli.
  3. 3.
    Potom přidejte zahřáté víno, smíchané s Podravkou, oregánem a mletou paprikou. Podle potřeby přidejte také trochu vody, aby dosahovala tekutina do půlky pekáče. Vše posypejte rozmarýnem a lístky šalvěje.
  4. 4.
    Maso se zeleninou zakryjte alobalem a pečte v zahřáté troubě na 180°C nejméně 2 hodiny.

Servírování

Pečené jehněčí podávejte s opečeným chlebem.

Rada

Podle chuti můžete připravit směs jemně nastrouhané citrónové kůry, česneku a petrželky s trochou olivového oleje a servírovat k tomuto pokrmu.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1056 / 4.414 - -
Tuky g 55,72 - -
Sacharidy g 35,86 - -
Vláknina g 9,80 - -
Bílkoviny g 93,43 - -
Sůl g 0,98 0 0
Vitamín A μg 7.232,77 181 145
Vitamín D μg 43,00 22 22
Vitamín C mg 18,80 25 21
Niacin mg 41,85 299 209
Draslík (K) mg 1.856,76 50 50
Fosfor (P) mg 809,26 101 101
Magnézium mg 155,95 52 39

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)