Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Kachna na středozemní způsob

  • 09.06.2006.
  • Střední
  • 4
  • 155 min

Mezi labužníky na celém světě je oblíbená kachna na všechny způsoby – jako jednoduchá pečínka, na pekingský nebo elegantní francouzský způsob v pomerančové omáčce.

Ingredience

  • 1 kachna (asi 2 kg)
  • 50 ml oleje
  • 800 g loupaných rajčat
  • 200 g černých oliv bez pecek
  • 1 svazeček kořenících bylinek (bobkový list, celer, tymián)
  • 2 stroužky česneku
  • sklenka koňaku
  • 100 ml bílého vína
  • 20 g másla
  • 2 lžičky škrobové moučky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička Podravky
  • Na noky:
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • 100 ml vody

Příprava

  1. 1.
    Kachnu omyjte a vykuchejte. Potřete ji zevnitř Podravkou a na povrchu solí. Vložte do pekáče, přelijte horkým olejem, pokryjte alobalem a pečte asi hodinu na 220°C.
  2. 2.
    Mezitím si připravte těsto na noky. Z mouky, vejce, trochy soli a vody vypracujte pevné těsto. Vytvořte noky a vařte je ve vroucí posolené vodě asi 5 minut.
  3. 3.
    Vyjměte pekáč s kachnou, odstraňte přebytečný tuk a přidejte scezená loupaná rajčata, olivy, rozetřený česnek a svazeček kořenících bylinek. Nalijte koňak a víno a kachnu poklaďte plátky másla. Pečte bez fólie asi 15 minut na 200°C, potom pomalu ještě hodinu na 180°C (podle potřeby se teplota může snížit i na 150°C.) Během pečení kachnu podlévejte vlažnou vodou.
  4. 4.
    Pečenou kachnu vyjměte. Horkou zeleninovou omáčku zahustěte škrobovou moučkou, rozmíchanou s vodou.

Servírování

Pečenou kachnu naporcujte a namažte olivovým olejem. Podávejte k ní zeleninovou omáčku a noky.

Rada

Podle přání můžete ke kachně podávat i jinou přílohu, např. polentu nebo pečené brambory.

Malé tajemství

Způsob pečení je velmi důležitý, v tomto případě mluvíme o „trpělivém pečení“. Na začátku je teplota vysoká a potom se peče pomalu na nižší teplotě.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1361 / 5.689 - -
Tuky g 43,67 - -
Sacharidy g 58,00 - -
Vláknina g 3,70 - -
Bílkoviny g 125,43 - -
Sůl g 0,89 0 0
Vitamín A μg 1.422,27 36 28
Vitamín D μg 9,30 5 5
Vitamín E mg 12,96 59 59
Vitamín C mg 28,40 38 32
Draslík (K) mg 545,43 15 15
Vápník (Ca) mg 79,00 8 8
Fosfor (P) mg 133,11 17 17

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)