Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Kapr na polský způsob

  • 25.02.2004.
  • Střední
  • 4 – 6
  • 60 min

Vyzkoušejte velmi netradiční způsob přípravy kapra, který je velmi oblíbený u našich severních sousedů. Osobitou chuť kapra v tomto případě výborně doplňuje pivo a sladko-kyselá omáčka.

Ingredience 4 – 6 

  • 1,5 kg kapra
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 70 ml vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • 1 malá lžíce celého pepře
  • Hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 100 ml vody
  • 300 ml piva
  • 30 g másla
  • 150 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g mrkve
  • 1 lžíce Podravky ochucovadlo

Příprava

  1. 1.
    Kapra umyjeme a nakrájíme na filety. Každou z filet posypeme Podravkou, okořeníme a pokapeme citrónovou šťávou. Rybu marinujeme přibližně 15 minut.
  2. 2.
    Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme. Cibuli opečeme na másle, přidáme mrkev, trochu soli, bobkový list, hřebíček a dusíme za stálého podlévání vodou, dokud zelenina nezměkne. Směs poté propasírujeme.
  3. 3.
    Filety z kapra vložíme do vymaštěné ohnivzdorné nádoby, přelijeme pivem, vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C okolo 30 minut. Upečené filety odložíme na teplé místo, výpek z ryby přecedíme.
  4. 4.
    Zkaramelizujeme cukr, přidáme ocet, omáčku z ryby, propasírovanou zeleninovou směs. Vše spolu krátce povaříme, omáčku podle chuti dosolíme a přidáme trošku vody.

Servírování

Upečené filety z kapra podáváme s připravenou omáčkou, vařenými brambory a hlávkovým salátem.

Rada

Marinovaná ryba bude mít výraznější chuť, pokud ji obložíte listy celeru.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 355 / 1.484 - -
Tuky g 18,00 - -
Sacharidy g 13,00 - -
Vláknina g 2,00 - -
Bílkoviny g 29,00 - -
Sůl g 1,48 0 0
Vitamín A μg 14.269,00 357 285
Vitamín D μg 69,00 35 35
Vitamín C mg 12,00 16 13
Niacin mg 9,00 64 45
Draslík (K) mg 804,00 22 22
Vápník (Ca) mg 94,00 9 9
Fosfor (P) mg 730,00 91 91

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)