Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Kohout na víně

  • 11.11.2005.
  • Obtížné
  • 6 – 8
  • 140 min

Legenda říká, že proslulý recept francouzské kuchyně Coq au Vin vymyslel kuchař Julia Cezara, když pokoření Galové darovali císaři ironický dar – šlachovitého starého kohouta. Kdo se v tomto případě smál poslední, posuďte sami.

Ingredience 6 – 8 

  • 1 kohout (asi 3 kg)
  • 2 lžíce Podravky
  • 150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 200 g cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g mrkve
  • 2 bobkové listy
  • 3-4 jalovcové bobule
  • 1 lžičky celého pepře
  • 400 ml vývaru z kohouta
  • 250-300 ml červeného vína
  • 2 - 3 lžičky pšeničné hrubé mouky
  • 1 lžička švestkových povidel

Příprava

  1. 1.
    Kohouta dejte do hlubší a širší nádoby, přidejte očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, Podravku a zalijte dostatečným množstvím vody, aby pokryla obsah hrnce.
  2. 2.
    Vařte pokryté na mírném ohni asi 90 minut. Potom kohouta vyjměte a nakrájejte na menší kusy.
  3. 3.
    Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev, bobkový list, jalovec, pepř a podlijte trochou vývaru.
  4. 4.
    Potom přidejte nakrájené maso kohouta, víno, Podravku a duste za občasného podlévání vodou na mírném ohni do měka. Před koncem vaření přimíchejte mouku, rozkvedlanou v troše vody, povidla a dolijte tolik vývaru, abyste dostali středně hustou omáčku. Krátce povařte. Kohouta servírujte s vařenými brambory vařené kohoutí maso můžete oddělit od kosti a ještě podusit.

Poznámka

Toto jídlo můžete i zmrazit.
Mražení: Jídlo připravte do 5. kroku. Vychlaďte, dejte do jedné nebo více nádob podle toho, kolik máte porcí, a dejte zmrazit.
Rozmražení: Přes noc nechte jídlo v ledničce a potom ho dejte do nádoby s trochou vody a pomalu zahřívejte. Dokončete jídlo od 5. kroku.
Trvanlivost: do 60 dní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 347 / 1.450 - -
Tuky g 22,75 - -
Sacharidy g 6,21 - -
Vláknina g 1,35 - -
Bílkoviny g 22,39 - -
Sůl g 2,66 0 0
Vitamín A μg 5.744,30 144 115
Vitamín E mg 4,78 22 22
Vitamín C mg 12,72 17 14
Niacin mg 11,64 83 58
Draslík (K) mg 491,12 13 13
Vápník (Ca) mg 38,73 4 4
Fosfor (P) mg 203,06 25 25

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)