Koláč naslano s Ajvarem a čabajkou

  • 18.03.2019.
  • 4
  • 55 min

Tímto slaným koláčem ohromíte rodinu, přátele i děti. Skvělý k zakousnutí pro návštěvy i jako svačina či lehká večeře. Ajvar a čabajka mu dodají správnou chuť a šmrnc.

Ingredience

  • Na těsto:
  • 400 g mouky
  • sáček sušeného droždí
  • 1 lžičku himalájské soli
  • 1 lžičku medu
  • 200 m teplé vody
  • Na omáčku a náplň:
  • trochu olivového oleje
  • 2 menší červené cibule
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 400 g krájených rajčat Podravka
  • 300 ml pasírovaných rajčat Podravka
  • 2-3 lžíce Ajvaru jemného Podravka
  • 1 lžička sušené bazalky
  • himalájská sůl, pepř
  • 250 g mozzarelly
  • 200 g čabajky
  • 1 žloutek
  • trocha parmezánu

Příprava

  1. 1.
    Do misky dáme mouku, droždí, sůl, med a zalejeme teplou vodou. Promícháme, přilejeme olej a uhněteme těsto. Přikryjeme těsto látkovou utěrkou a dáme ho odležet na teplé místo.
  2. 2.
    Mezitím si připravíme omáčku. V pánvi si rozpálíme olivový olej, opečeme na něm jemně nasekanou cibuli, až změkne tak přidáme protlak. Dobře promícháme a přidáme krájená i pasírovaná rajčata a Ajvar. Promícháme a poté dochutíme bazalkou, solí a pepřem. Vaříme alespoň 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  3. 3.
    Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vyválíme do obdélníkového tvaru. Vrchní části obou těst potřeme připravenou rajčatovou omáčkou, poklademe čabajku nakrájenou na tenčí kolečka a stejně nakrájenou mozzarellu a těsto zamotáme (delší stranou). Vrchní část smotaného těsta potřeme žloutkem, posypeme parmezánem a dáme do pekáče. Pečeme na 200°C asi 30 minut dozlatova.
  4. 4.
    Upečené necháme vychladnout a podáváme se zbytkem omáčky, pokud nezbyla tak s Ajvarem.

Malé tajemství

Tip 1: Pokud nemáte čas na přípravu rajčatové omáčky, použijte jen Ajvar. Tip 2: Těsto si rozválejte na pečícím papíru, jednodušeji ho pak přenesete do pekáče.