Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Koleno s kyselým zelím a knedlíky

  • 14.06.2006.
  • Obtížné
  • 4
  • 100 min

Tato kolena miluje německá a rakouská kuchyně a vy můžete nechat na přátelích, aby posoudili, zda jsou lepší než náš tradiční uzený a potom vařený “buncek”.

Ingredience

  • 1-2 čerstvá vepřová kolena
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička cukru
  • bobkové listy
  • pepř celý
  • 800 g kyselého zelí
  • 1 lžíce Podravky

Příprava

  1. 1.
    Podravku, sůl a cukr smíchejte se lžičkou vody. Koleno nakrojte po délce 2 – 3x, dobře potřete připravenou směsí, obložte zrnky pepře a bobkovými listy. Nechte pokryté na chladném místě asi 2-3 dny.
  2. 2.
    Potom dejte koleno spolu s kořením do chladné vody a vařte asi 1 hodinu.
  3. 3.
    Koleno vyjměte, dejte do zahřáté trouby a pečte dozlatova asi 30 minut na teplotě 220°C.
  4. 4.
    Zatímco se koleno peče, omyjte zelí a vařte ho doměkka ve vodě, ve které se vařilo koleno. Když je zelí uvařeno, sceďte ho, dejte na zahřátý tác a přelijte tukem, ve kterém se peklo koleno.

Servírování

Celé koleno položte na zelí a podávejte. Ve Vídni k němu servírují také některé z jejich známých knedlíků, vy můžete přidat vařené nebo pečené brambory.

Rada

Koleno můžete péci společně s brambory nakrájenými na plátky.

Malé tajemství

Koleno po vaření ještě trochu posolte a potom ho pečte.

Poznámka

Toto jídlo můžete také zmrazit.
Zmražení: Pečené koleno nechte vychladnout a oddělte od kosti, aby v mrazničce zabralo co nejméně místa . Do nádoby s víkem dejte nejdřív připravené vychlazené zelí, na něj maso a dejte zmrazit.
Rozmražení: Nejdříve nechte několik hodin v ledničce, a potom v nádobě s trochou vody pod fólií pomalu zahřívejte v troubě na 120°C 20-30 minut.
Trvanlivost: 60 až 90 dní.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 1095 / 4.577 - -
Tuky g 36,50 - -
Sacharidy g 77,85 - -
Vláknina g 1,69 - -
Bílkoviny g 111,04 - -
Sůl g 6,46 0 0
Vitamín A μg 54,50 1 1
Vitamín D μg 45,00 23 23
Vitamín C mg 25,92 35 29
Niacin mg 43,24 309 216
Draslík (K) mg 1.821,95 49 49
Vápník (Ca) mg 177,30 18 18
Fosfor (P) mg 933,67 117 117

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)