Kotlety z vinohradu

  • 30.06.2005.
  • Střední
  • 4
  • 50 min

Na rozdíl od ostatních kuchyní, chorvatská kuchyně velmi málo používá hrozny, a to nejvíce ve formě rozinek v moučnících. Důkazem, že se ze sladkých bobulí nemusí nutně dělat jenom marmeláda, je toto domácí gurmánské jídlo.

Ingredience

  • 8 menších vepřových kotlet
  • 60 g sušených švestek
  • 150 g tmavých hroznů
  • 30 g kukuřičné mouky
  • 60 g mrkve
  • 60 g petržele
  • 20 g celeru
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce Podravky
  • sůl
  • pepř

Příprava

  1. 1.
    Kotlety na okrajích trochu nařízněte, posolte a obalte v kukuřičné mouce. Na rozpáleném sádle opečte kotlety po obou stranách.
  2. 2.
    Přidejte očištěnou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, opepřete, posypejte Podravkou a vše dohromady duste na mírném ohni za občasného podlévání vodou.
  3. 3.
    Na závěr přidejte suché švestky bez pecek a dolijte víno.
  4. 4.
    Hotové řízky dejte na teplý talíř a omáčku prolisujte.
  5. 5.
    Bobule vína dejte krátce na zahřátý tuk, oloupejte slupku a přidejte je do připravené omáčky. Ještě vše dohromady krátce povařte, nalijte na řízky a podávejte.

Servírování

Kotlety z vinohradu podávejte s domácími širokými nudlemi.

Rada

Pro sváteční příležitosti použijte vepřové filé, nakrájené na medailonky.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 655 / 2.738 - -
Tuky g 34,08 - -
Sacharidy g 25,02 - -
Vláknina g 2,68 - -
Bílkoviny g 56,07 - -
Sůl g 13,37 1 1
Vitamín A μg 4.558,77 114 91
Vitamín D μg 24,00 12 12
Vitamín C mg 7,86 10 9
Niacin mg 20,86 149 104
Draslík (K) mg 1.053,33 28 28
Vápník (Ca) mg 68,64 7 7
Fosfor (P) mg 408,31 51 51

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)