Krémová květáková polévka s hermelínem

  • 15.12.2008.
  • Snadné
  • 4
  • 35 min

Krémová květáková polévka ve francouzském stylu je podávána s kouskem hermelínu. Pro dosažení ještě lepší chuti rozdrťte nebo namelte pražené lískové ořechy a pokrm jimi před podáváním posypte.

Viz všechny obrázky

Ingredience

  • 800 g květáku
  • 500 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • bílý pepř
  • 100 - 150 ml nízkotučné smetany
  • 225 g hermelínu, nakrájeného
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Podravka přísady

Příprava

  1. 1.
    Květák rozdělený na růžičky přidejte do velkého kastrolu s mlékem, 500 ml vody, hořčicí a Podravka přísadou. Vařte na mírném ohni po dobu asi 20 minut, nebo dokud květák nezměkne. Přidejte sůl a pepř a nadále chvíli vařte.
  2. 2.
    Před rozmixováním polévky v mixéru nechte pokrm mírně vychladnout.
  3. 3.
    Vraťte hrnec zpět na varnou desku, zamíchejte krém a vařte polévku po dobu několika minut. Nahoru nalijte trochu olivového oleje a přidejte na kostičky nakrájený hermelín.
  4. 4.
    Polévku podávejte ozdobenou růžičkami květáku a čerstvě drcenými nebo mletými lískovými oříšky.

Rada

Květák zabalte do papíru nebo sáčku a vložte do lednice. Spotřebujte jej do 3 - 5 dnů. Uložte jej stonkem dolů, tím zabráníte vytváření vlhkosti.

Malé tajemství

Těsně před podáváním polévky zkuste přidat do misky 2 - 3 polévkové lžíce citrónové šťávy.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 267 / 1.116 - -
Tuky g 18,72 - -
Sacharidy g 13,02 - -
Vláknina g 3,36 - -
Bílkoviny g 13,99 - -
Sůl g 1,92 0 0
Vitamín A μg 659,89 16 13
Vitamín D μg 42,99 21 21
Vitamín C mg 63,03 84 70
Niacin mg 4,25 30 21
Draslík (K) mg 650,85 18 18
Vápník (Ca) mg 312,81 31 31
Fosfor (P) mg 300,62 38 38

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)