Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Krevetový koktejl

  • 11.11.2004.
  • Snadné
  • 4
  • 35 min

Plody moře jsou oblíbeným zpestřením našeho jídelníčku především na letních dovolených. Proč si ale nedopřát trochu té exotiky i doma? Krevetový koktejl je nenáročný na přípravu a přitom nepostrádá nic z kouzla přímořské kuchyně.

Ingredience

  • 500 g očištěných krevet
  • 60 g mladé cibule
  • 50 g celeru
  • Salátový nálev:
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 malé lžičky jablečného octu
  • 2 malé lžičky hořčice
  • ½ malé lžičky nového koření
  • ½ malé lžičky cayenského koření
  • ½ malé lžičky soli

Příprava

  1. 1.
    Krevety krátce povaříme ve vroucí vodě a dobře scedíme.
  2. 2.
    Mladou cibulku (bílou část) nakrájíme na kolečka a stonky celeru nakrájíme na menší kousky.
  3. 3.
    Olivový olej promícháme s hořčicí a jablkovým octem, přidáme nové koření, cayennské koření, sůl a vše dobře promícháme.
  4. 4.
    Uvařené krevety promícháme s nakrájenou zeleninou a prolijeme připraveným salátovým nálevem. Dáme vychladit.

Servírování

Koktejl podáváme nejlépe jako předkrm.

Rada

Tvrdší části celerových stonků odřežeme a podle potřeby povrch stonků ještě oloupeme.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 236 / 986 - -
Tuky g 12,92 - -
Sacharidy g 2,22 - -
Vláknina g 0,67 - -
Bílkoviny g 26,67 - -
Sůl g 0,81 0 0
Vitamín A μg 348,25 9 7
Vitamín D μg 179,00 90 90
Vitamín C mg 7,04 9 8
Niacin mg 9,49 68 47
Draslík (K) mg 318,16 9 9
Vápník (Ca) mg 66,75 7 7
Fosfor (P) mg 181,96 23 23

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)