Respektujeme vaše soukromí

Cookies používáme, abychom umožnili správné fungování našich webových stránek a mohli neustále zlepšovat naše služby. V případě, že chcete zakázat používání souborů cookies, některé části tohoto webu se pak mohou stát nepřístupnými. Podrobnější informace naleznete v Podmínkách užívání.

Druh cookies: Technické informace, Marketing

Nastavení

Krokety z krabů

  • 12.06.2006.
  • Střední
  • 4
  • 50 min

Že bývalo Portugalsko námořní velmocí, můžeme poznat hlavně podle památníků jeho slavných mořeplavců. Na portugalském stole hraje moře velmi důležitou roli, najdeme zde ančovičky, tresky, lososy a kraby.

Ingredience

  • 800 ml vody
  • 1 lžíce Podravky
  • 700 g čerstvých krabů (krevetek nebo ráčků)
  • 40 g másla
  • 80 g mouky
  • pepř
  • sůl
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej na smažení
  • Na obalování:
  • 2 vejce
  • 200 g strouhanky

Příprava

  1. 1.
    Do vroucí vody přidejte Podravku, omyté kraby a pomalu vařte asi 5 minut. Potom sceďte a vývar dejte stranou.
  2. 2.
    Kraby očistěte od skořápek. Maso nechejte vychladnout a nadrobno nakrájejte, skořápky vraťte zpět do vývaru a vařte ještě 20 až 30 minut do zhoustnutí.
  3. 3.
    Na zahřátém másle osmahněte mouku, zalijte scezeným a ochlazeným vývarem (asi 250 ml) a za stálého míchání vařte. Přidejte kraby, opepřete, podle potřeby dosolte a nechte vychladnout.
  4. 4.
    Do směsi přidejte žloutky a strouhanku. Tvořte krokety nebo kuličky velikosti ořechu.
  5. 5.
    Namočte je do rozšlehaných vajec, poté do strouhanky a smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Položte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Servírování

Jako přílohu k těmto chutným krabím kroketám můžete podávat různé saláty, tomatové omáčky a majonézu.

Rada

Krokety můžete smažit na směsi olivového a slunečnicového oleje.

Malé tajemství

Když vařené kraby vyndáte z krunýřů, osušte je.

Poznámka

Toto jídlo můžete také zmrazit
Zmrazení: Jídlo připravte do poloviny 4. kroku (bez smažení). Obalené krokety položte na tác a nechte cca na 2 hodiny zamrazit. Potom je rozdělte do sáčků (podle porcí) a vraťte do mrazničky.
Rozmrazení: Krokety nechte na pokojové teplotě asi 20 minut. Pokračujte od 4. kroku.
Trvanlivost: 30 dnů.

Energetické a výživové údaje

Energetické a výživové údaje jsou udávány na jednu porci (tj. pro 1 osobu). V případě dezertu jsou energetické a výživové hodnoty udávány na 100 g.

Výživová hodnota Měrná jednotka Množství Ž RI (%) M RI (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 568 / 2.374 - -
Tuky g 29,83 - -
Sacharidy g 35,39 - -
Vláknina g 1,20 - -
Bílkoviny g 39,95 - -
Sůl g 2,90 0 0
Vitamín A μg 636,55 16 13
Vitamín D μg 283,85 142 142
Vitamín E mg 4,17 19 19
Niacin mg 15,71 112 79
Draslík (K) mg 417,85 11 11
Vápník (Ca) mg 122,95 12 12
Fosfor (P) mg 405,40 51 51

* RI je referenční hodnota příjmu stanovená pro ženy (2 000 kcal) a pro muže (2 900 kcal) ve věku 25 - 50 let. (Zdroj: RI reporty - Makroživiny, Prvky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)